Saopćenje HNS-a: Osim što je svakodnevno ruši, sada je Izetbegović i samoprozvani vlasnik BiH

 Saopćenje HNS-a: Osim što je svakodnevno ruši, sada je Izetbegović i samoprozvani vlasnik BiH

Hrvatski narodni sabor (HNS) ogalasio se večeras saopćenjem za javnost nakon izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Kako su naveli, “u posljednjih mjesec dana vremenskog okvira za postizanje konačnog političkog dogovora u rješavanju svih diskriminacija te svih neustavnih anomalija Izbornog zakona u cilju potvrđivanja evropskih vrijednosti, gospodin Izetbegović pomiče (vlastite) granice u javnom i medijskom prostoru”.

“Uz elementarno nepoznavanje historije i mitomanske poruke, ratnohušačko isticanje planova o kojima priča kao o nečemu sasvim normalnom, negiranja ratnih zločina i pokolja, on nastavlja promovirati našu Bosnu i Hercegovinu u svijetu kao ‘amanet i babovinu’, kao SDA-ov begovat gdje će, ni manje ni više, on nekome nešto dati. To je valjda ta državna suverenost i dominacija kako ju promišlja unitaristička bošnjačka politika”, stoji u saopćenju.

Dalje se navodi: “Ukoliko su ove poruke pokušaj jačanja nekakve pregovaračke pozicije – ističemo da ucjene nisu nešto što zajedništvo hrvatskog naroda može zastrašiti. Ukoliko je ovo predizborni mitomanski skup – samo nastavite lažima obmanjivati vlastiti narod. Gospodine Izetbegoviću, negiranje nečijeg identiteta je kulturocid”.

Ističe se da “ovakve poruke u jednom višenacionalnom društvu produbljuju podjele i ovo društvo vode u dodatnu nestabilnost”.

“Pozivamo Vas da preuzmete odgovornost i prestane trovati svoj vlastiti narod. To nije put prema bilo kakvom kompromisu. Bosna i Hercegovina nije privatni begovat bilo koga. Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda se ne može nikome davati ili ne, to je ustavna obveza potvrđena u svim presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava”, zaključuje se u saopćenju HNS-a čiji je predsjednik Dragan Čović.