SAFET SOFTIĆ UPOZORAVA: “Nikšić nije OSA-u ‘vratio građanima’, već ju je isporučio Dodiku”

 SAFET SOFTIĆ UPOZORAVA: “Nikšić nije OSA-u ‘vratio građanima’, već ju je isporučio Dodiku”

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i član Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Safet Softić upozorio je danas da predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić pokušava u javnim nastupima opravdati odnos “Trojke” prema predsjedniku Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku i činjenicu da mu isporučuju kontrolu nad nekim od ključnih institucija.

Stvaranjem lažne slike kako sve besprijekorno funkcionira, da se procesi odvijaju u pravom smjeru, da su “odnosi relaksirani”, Nikšić eutanizira probosanski dio javnosti i abolira Dodikovu politiku”, smatra Softić.

Posljednji u nizu takvih Nikšićevih istupa je onaj u kojem tvrdi da je “OSA uzeta od Stranke demokratske akcije (SDA) i da je sada u funkciji građana”, za koji Softić kaže da se Nikšićeva tvrdnja o stranačkoj kontroli nad OSA-om u potpunosti poklapa s tvrdnjama predstavnika SNSD-a i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kao i sa tvrdnjama nedobranamjernih krugova iz susjedstva.

“Činjenice govore da Nikšić nije OSA-u “vratio građanima”, već ju je isporučio Dodiku. Posljedica Nikšićevog “uzimanja i vraćanja OSA-e” je to da su na čelne pozicije imenovani Dodikovi kadrovi za koje postoje relevantne informacije da rade u interesu ruskog utjecaja”, kazao je Softić u saopćenju.

Posljedica je i da je ukinuta zabrana ulaska u BiH Karadžićevom advokatu Goranu Petronijeviću i profesoru Milošu Koviću, otvorenim velikosrpskim i proruskim agitatorima.

“Upravo im je OSA koju je Nikšić “uzeo od SDA” zabranila ulazak u BiH i širenje velikosrpskih i proruskih ideja, a OSA koju je Nikšić “vratio u funkciju građanima” to omogućila.

Ako Nikšić misli da je OSA-u “vratio u funkciju građanima”, onda to, sudeći po onome čemu svjedočimo, sigurno nisu građani BiH, već građani nekih drugih država”, zaključio je Softić u saopćenju.