SAD ILI NIKAD, NOVI PROTESTI ISPRED OHR-a: Povlačenje odluka ili smjena Schmidta

 SAD ILI NIKAD, NOVI PROTESTI ISPRED OHR-a: Povlačenje odluka ili smjena Schmidta

Neformalna grupa građana zakazala je nove proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu 24. oktobra s početkom u 17 sati. Poručuju: “Ili povlačenje odluka ili smjena Schmidta!”.
U obrazloženju navode kako će zahtijevati od visokog predstavnika Christiana Schmidta da primi građane i organizatore na sastanak.

“Svi moraju shvatiti da je ovo stavljanje u rezervat najmnogobrojnijeg naroda koji je jedini ginuo da bi državu sačuvao, nemoguće. Nećemo dozvoliti nikakvim lobijima bilo čijih interesa da se Bosnom igra i donose odluke koje nemaju smisla i koje su diskriminirajuće po jedna narod”, naveo je Nihad Aličković, jedan od organizatora. Poziv prenosimo u cijelosti:

Do Ponedjeljka će se vršiti i širiti kampanja za proteste. Svi apsolutno na društvenim mrežama moraju biti uključeni u kampanju. Svaki mogući pojedinac ne ovisno o mjestu prebivališta!
Nijedan političar ovaj put nije dobrodošao i nije pozvan i ne treba doći na proteste ne bitno koju funkciju obavljao niti iz koje stranke bio.
U Sarajevu ispred OHR-a MORA DOĆI NAJMANJE 20.000 – 30.000 građana.

Pozvat ćemo sve građane da se do Ponedjeljka organizuju u svojim gradovima i izađu masovno na trgove svojih gradova.
OVO SU TEŠKI DANI I NEKO JE NAUMIO DA SAHRANI OVU ZEMLJU U MIRU I NJENIM NEPRIJATELJIMA I DUŠMANIMA DA URUČI NAJVEĆA PRAVA, to se neće i ne smije desiti.
Poslat će se poruka Kristijanu Šmitu i dati mu se ultimatum da primi građane i organizatore na razgovor gdje će mu se postaviti uslovi za djelovanje i konkretan nepromjenjiv stav.

Takođe, svi moraju shvatiti da je ovo stavljanje u rezervat, najmnogobrojnijeg naroda u ovoj državi i naroda koji je jedini ginuo da BI DRŽAVU SAČUVAO, NEMOGUĆE!
Nećemo dozvoliti nikakvim lobijima bilo čijih interesa da se Bosnom igra i donose odluke koje nemaju smisla i koje su diskriminirajuće po jedan narod.

Morate shvatiti da je svaki drugi pa i više, državljanin ove zemlje BOŠNJAK i da tu činjenicu ne smijete nikada zaboraviti. Samo naša nezainteresovanost, pasivnost i tišina mogu dovesti do nestanke ove zemlje ili getoizacije Bošnjaka u sopstvenoj državi.

Kaže Šmit, “pa i Bošnjaci trebaju živjeti u BiH.” Pa je li nam to ti daješ pravo da živimo u sopstvenoj državi koja postoji danas isključivo zaslugom bošnjačkog naroda? Je li nam to ti eto daješ zelenu kartu naše zemlje i odobrenje da možemo postojati u njoj? Kakve su to izjave Šmite?

Imamo pravo i mehanizam za tvoju smjenu postoji. Ukoliko je potrebno obratit ćemo se međunarodnoj zajednici i tražiti od Evropskog Parlamenta, Brisela, Strazbura, Berlina itd itd itd tvoju smjenu. S tvojom smjenom odlaze i tvoje odluke jer ti s takvim odlaskom nisi otišao s krajem mandata već smjenjen, što znači da nisi bio dobar pa si smjenjen i da su tvoje odluke manipulatorske i štetne i da ih nećemo prihvatiti!
S tim činjenicama se moraju pomiriti svi oni koji žele ovoj zemlji loše. Ukoliko naše uslove kao građana ne ispuniš, građana koji se bude protiv tvog nametanja rezervata i kojih je preko 50% u ovoj zemlji, ti nemaš šta da tražiš ovdje i zaboravi na enormnu platu koju primaš i na radno mjesto u kojem uživaš.

Imamo pravo i način i mehanizme da te smijenimo ma koliko mislio da to ne postoji. Postoje mehanizmi za tvoju smjenu itekako!
Niko ne može nanositi štetu državi ukoliko je volja građana preko 50% usaglašena za njegovu smjenu. Dakle…

USKORO ĆEMO OBJAVITI NAJAVU ZA PROTESTE ZA 24.10.2022. u 17:00 sati. Potrudit ćemo se da do tada pripremimo i organizujemo binu i razglas koji će se čuti od OHR-a do Ilidže ako treba. Ovaj put to neće biti spontano već organizovano i preioremljeno bez političkih faktora i pokušaja da se od protesta napravi predizborni skup.

UKOLIKO NE POKAŽEMO SVIJEST OVAJ OUT, ZAPITAJTE SE ONDA KADA ĆEMO I DA LI ĆEMO IMATI SLJEDEĆU PRILIKU! OVO MORA IĆI NA NAJVIŠI STEPEN I NANAKBROJNIJINSTEPEN ODAZIVA PROTESTIMA!
Nek nam je sretno!!! Dosta je više medijske manipulacije i prepucavanja, vakat je da se stane ispred onoh kojima ova zemlja ne znači ništa! Nama znači, mi drugu nemamo!!!
U ime Inicijative građana BiH,

Nihad Aličković