“SAČUVALI SMO SVOJE DOSTOJANSTVO”: Kako će djelovati bošnjački vijećnici u Srebrenici? (VIDEO)

 “SAČUVALI SMO SVOJE DOSTOJANSTVO”: Kako će djelovati bošnjački vijećnici u Srebrenici? (VIDEO)

Bošnjački vijećnici u Skupštini Općine Srebrenica u Klubu koalicije “Moja adresa Srebrenica” razmotrit će kako će dalje djelovati. Razlog za to je što je Skupština Općine Srebrenica izglasala “Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku”, bez glasova bošnjačkih vijećnika, koji su napustili sjednicu. Predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Ćamil Duraković, rekao je da zbog toga ovaj dokument nije validan.

Usvajanjem Rezolucije narušen je koalicioni sporazum o razumijevanju, tvrde vijećnici koji su napustili zasjedanje Skupštine.

Predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica, Ćamil Duraković, kaže da su vijećnici napuštanjem takve sjednice sačuvali svoje dostojanstvo.

ĆAMIL DURAKOVIĆ, predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica

“Mislim da ovo nije trebalo nikome pa ni kolegama iz srpskih stranaka ali to pokazuje njihov odnos i ono na što smo ukazivali u proteklom periodu. Zato smo j i dali saopštenje gdje tražimo da se Srebrenica pa čak i u okviru Izbornog zakona tretira posebno tako što će se kroz Statut opštine obezbijediti sigurnost svih etničkih grupa da ne dođe do ovakvog preglasavanja”.

Potpredsjednik Skupštine, Radomir Pavlović, koji je podnio prijedlog za usvajanje Rezolucije kazao je da se njome ne umanjuju žrtve drugih naroda, te da su vijećnici iz reda sprskog naroda osudili sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu.

RADOMIR PAVLOVIĆ, potpredsjednik Skupštine Opštine Srebrenica

“Povod je bio da pokažemo istinu koju je doživio srpski narod, naročito u period 41. i 45. na ovom prostoru, povod je bio presude Međunarodnog suda u odnosu na broj ubijenih u zadnjem ratu. Nisu samo stradali Bošnjaci ,nego su stradali i Srbi i da na takav način možemo podvući crtu i ići dalje u budućnost”.

Vijećnici Kluba koalicije “Moja adresa Srebrenica” razmotrit će kako će dalje djelovati. Vijećnici koji su podržali rezoluciju kažu da se nadaju da dešavanja sa Skupštine neće narušiti dosadašnje odnose

ZULFO SALIHOVIĆ, odbornik u Skupštini Opštine Srebrenica (Moja adresa Srebrenica)

“Mi smo dovedeni u ozbiljnu situaciju, mi ne možemo prihvatiti negiranje i poricanje presuda Međunarodnog suda kada je u pitanju zločina genocida nad Bošnjacima. Ne možemo svjesno i mirno slušati svu torturu i političku i u svakom drugom obliku od strane aktuelne vlasti u Srebrenici”.

MOMČILO CVJETINOVIĆ, odbornik u Skupštini Opštine Srebrenica (SDS)

“Ova Rezolucija u nekoliko navrata govori o osudi svih zločina, i oni koji su počinili Bošnjaci, Srbi, Hrvati u Srebrenici i šire naravno, na prostoru bivše Jugoslavije. Očigledno to nije bilo dovoljno da nas razumije druga strana”.

Zajednička komemorativna sjednica za sve žrtve proteklog rata prethodnih godina je bila produkt političkog konsenzusa, no ove godine je upitna. O njenom sazivanju predsjednik i potpredsjednik Skupštine imaju različite stavove.

 

 

(BHRT)