RUSKI AMBASADOR OTVORENO STAO UZ DODIKA: “Vraćanje nadležnosti je stvar demokratskih procesa, ne vidim nikakav problem u ideji lidera SNSD-a o samostalnosti RS-a…”

 RUSKI AMBASADOR OTVORENO STAO UZ DODIKA: “Vraćanje nadležnosti je stvar demokratskih procesa, ne vidim nikakav problem u ideji lidera SNSD-a o samostalnosti RS-a…”

-Ja ne mogu govoriti o legitimnosti ili nelegitimnosti. To je stvar političkog procesa i to je stvar organa vlasti u Republici Srpskoj, kako oni gledaju na ovaj proces, govori za intervju „Jedan“ BHRT-a ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov o pokrenutom procesu vraćanja nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet Republika Srpska.

Kalabuhov, ipak, dodaje kako u razgovorima za rješenje krize u BiH zagovara da sve odluke moraju biti donesene u dijalogu, u komunikaciji između entiteta, koji sami moraju da se opredijele kako da nađu najoptimalniji put za izlaz iz sadašnje situacije.

Rusija smatra da je Republika Srpska pitanje vraćanja nadležnosti pokrenula u okviru demokratskog procesa, a ambasador Kalabuhov napominje da su nadležnosti na državu prenesene pod izvjesnim pritiskom međunarodne zajednice.

-Ono što ja znam, kad sam radio ovdje u Bosni i Hercegovini, ono što se dešavalo u tom periodu nije bilo baš transparentno, nije bilo baš dobrovoljno. To je bio rezultat nekog „masiranog pritiska“ međunarodnog faktora na političare u Bosni i Hercegovini. Ako oni sada žele da preispitaju to, ako žele da donesu neke nove odluke to je do demokratski izabranih organa Republike Srpske, navodi ruski ambasador u BiH.

Kalabuhov ne vidi nikakav problem u ideji lidera SNSD-a Milorada Dodika o samostalnoj Republici Srpskoj u okviru Bosne i Hercegovine. Kaže kako je to stvar političara, stvar demokratskih odluka, te ako do realizacije te ideje dođe u dijalogu, onda će je Ruska Federacija podržati.

Kalabuhov kaže kako je rusko stajalište da u Bosni i Hercegovini ne postoji visoki predstavnik, jer nije ispoštovana procedura imenovanja Kristijana Šmita. Napominje da su odluku o imenovanju njemačkog diplomate donijeli ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), bez, kako kaže, konsenzusa, bez načina utvrđivanja, bez usaglašavanja visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a.

-Kao država garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, mi smo članica PIC-a, ali mi ne radimo u OHR-u dok je tamo Kristijan Šmit. Mi ne podržavamo nikakve zvanične kontakte sa gospodinom Schmidtom, kaže za BHRT Kalabuhov.