Relativizacija genocida u Srebrenici: Objavljen skandalozni izvještaj RS-ove tzv. Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu

 Relativizacija genocida u Srebrenici: Objavljen skandalozni izvještaj RS-ove tzv. Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu
Objavljen je skandalozni izvještaj takozvane nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine. Cilj ovog izvještaja jeste relativizacija genocida počinjenog u Srebrenici i odgovornosti počinitelja.

Komisiju je predvodio izraelac Gideon Greif, a izvještaj je napisan na više od hiljadu strana. U njemu se zaključuje kako se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopće, a ljudi koji su poubijani su, navodi se u izvještaju, uglavnom ratni zarobljenici i da se odgovorni, kažu, trebaju kazniti.

Da stvar bude gora, Mladić je, prema izvještaju, radio sve po standardima.

– Utvrđeno je da je ultimatum koji je Ratko Mladić objavio bio u skladu sa jednogodišnjom praksom, uvedenom već u Direktivi 4 donesenoj u novembru 1992. godine, gdje je navedeno da se razoružaju vojno sposobni i naoružani muškarci, a ukoliko ne pristanu, naređeno je da ih se uništi. Masovna pogubljenja nakon 12. jula lako se mogu prihvatiti kao stravična posljedica odbijanja predaje – navedeno je u zaključcima.

Takozvana komisija bavila se i brojem stradalih u srebreničkoj regiji, prvenstveno brojem ubijenih Bošnjaka.

Navode da je do sada bilo široko prihvaćeno tumačenje da ubistvo 8.000 muslimanskih muškaraca nalikuje genocidnim zločinima koje su počinili nacisti, sistematski odvajavši Jevreje i druge manjine od ostatka stanovništva, da bi ih potom ubili.

– Nalazi Komisije pokazuju da se zločin takve prirode nije dogodio. Štaviše, Komisija je utvrdila da su muslimanske snage 28. divizije Armije Republike BiH unutar Srebrenice formirale vojnu kolonu sa više od 12.000 pripadnika vojske koja se probila kroz formacije srpske vojske i krenula prema muslimanskoj teritoriji. Napadi na ovu kolonu, koji su prouzrokovali smrt približno četiri do pet hiljada pripadnika 28. divizije Armije Republike BiH, mogu se smatrati legitimnim vojnim akcijama. Međutim, pogubljenje 2.500-3.000 vojnih zatvorenika, uključujući nekoliko stotina muških civila iz baze Potočari, pored nekoliko stotina razmijenjenih vojnika, predstavlja ratni zločin. Komisija ne sumnja u zločinačku prirodu ovih ubistava – navodi se između ostalog u ovom skandaloznom i sramnom izvještaju.