Ratni zločinac Karadžić pisao Putinu: Brate, uslovi u zatvoru su nedostojni čovjeka, dolazi mu i Mladić

 Ratni zločinac Karadžić pisao Putinu: Brate, uslovi u zatvoru su nedostojni čovjeka, dolazi mu i Mladić

Ratni zločinac Radovan Karadžić nedavno je prebačen iz zatvora u Hagu u britanski zatvor na ostrvu Vajt.

Tim povodom je uputio pismo predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da ga izbavi iz tog zatvora i spasi mu život.

Pismo je poslao preko svojih advokata, a prema riječima izvora bliskog Karadžiću ruskog predsjednika oslovio je sa “brate” i opisao mu sav pakao kroz koji je prošao čim je nogom kročio u Veliku Britaniju, prenose srbijanski mediji.

– Naveo je da su uslovi u zatvoru nedostojni čovjeka i da nema ni adekvatnu hranu, a ni terapiju. Također, da su zatvorenici žedni krvi, da najviše ima muslimanskih terorista koji jedva čekaju da ga se dočepaju i lično mu presude i da su i sami čuvari jako neprijatni prema njemu. Napisao je da mu nisu dozvolili da iz Holandije ponese svoj računar u kome ima mnogo materijala za žalbu koju sprema. Molio je Putina da mu pomogne jer prebacivanjem u drugi zatvor nije ponižen samo on nego je simbolika tog čina mnogo dublja. Naveo je nešto poput: “Britanci su ovo moje prebacivanje kod njih shvatili kao svoju veliku pobjedu, njihovi političari se raduju, slave – prepričava izvor  i ističe da je Karadžić naglasio i to da je smješten u zgradu koja je puna kancerogenog azbesta.

Pridružit će mu se Mladić

Dalje se navodi, da sudeći prema najavama koje su stigle od zvaničnog predstavnika Velike Britanije na sjednici UN-a sve su prilike da će Ratka Mladića sačekati ista sudbina kao i Radovana Karadžića.

Britanski predstavnik je istakao da će Mladić biti prebačen u tu zemlju i da se na taj način daje podrška Mehanizmu.

Dodaje da je Karadžiću dozvoljeno samo da se čuje sa kćerkom Sonjom i da je zapravo njoj i izdiktirao sadržaj pisma koji je potom prenijela advokatima. Da tako teče komunikacija potvrdila je prošle sedmice i Sonja.

– Strahujemo za njegov život. Živi u necivilizacijskim uslovima. U svega nekoliko minuta pokušavamo da što brže razmijenimo informacije o njemu i porodici te da zapišem poruke za prijatelje, saradnike i advokate – navela je Sonja Karadžić.

Osjeća da je u zarobljeništvu

Tokom sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenoh nacija, koja je održana u utorak, predstavnik Rusije pri UN rekao je da je nekadašnji Haški tribunal postao poznat kao oruđe osvete, a ne oruđe pravde.

Također je oštro kritikovao prebacivanje Karadžića u zatvor u Velikoj Britaniji navodeći da su životi i sigurnost osuđenih Srba ugroženi u britanskim zatvorima i da je general Radislav Krstić zamalo preklan nožem.

Karadžićev advokat Goran Petronijević također se žalio na uslove zatvora u kojem boravi ratni zločinac, navodeći da “Radovan nije u zatvoru, već u zarobljeništvu”. Istakao je i da su mu prekršena sva ljudska prava, a život ozbiljno ugrožen, piše avaz.

– Trenutno je smješten u samicu, nalazi se u nekakvoj izolaciji, jer je stigao iz druge države. Nema bukvalno ništa. Samo krevet, WC šolju i tuš. Mi pričamo o oboljelom, oronulom starcu, ne o Radovanu kakav je nekada bio. On tako potpuno izolovan ne može ni sa kim da priča, nema računar, nema ni papir ni olovku, niti bilo šta da čita. Ta izolacija može da ga ubije, kao što mogu da ga ubiju i ekstremni muslimani kojima je serviran na tacni ako mrdne iz te prostorije. Njima je njegov dolazak bio bajramski poklon. Tako je to predstavio muslimanski lobi – rekao je Petronijević.