Ramić: Jedinstven probosanski blok u RS na izborima 2022.

 Ramić: Jedinstven probosanski blok u RS na izborima 2022.

Još jedan sastanak probosanskih stranaka održan je u utorak u Doboju, a na kojem je, po svemu sudeći, napravljen korak bliže osnivanju jedinstvenog političkog bloka za Izbore 2022.

Edin Ramić, potpredsjednik SDA kazao je da je to bio konstruktivan sastanak te da je siguran da će formirati taj blok koji bi im donio mnogo veću zastupljenost u Narodnoj skupštini RS-a, čime bi mogli još kvalitetnije štititi prava povratnika.

Istakao je da je dogovoreno da se do polovine oktobra stranke izjasne jesu li za zajednički nastup, nakon čega bi definisali dokumente, program i sve što slijedi.

Ni u ovom formiranju jedinstvenog političkog bloka ne može bez određenih poteškoća pa tako neke stranke, kako je kazao, znaju “iskočiti” i nastojati da budu u prvom planu iako nemaju kapacitet na terenu i među povratnicima.

Ramić je istakao da takvo nešto zna uraditi stranka Narod i pravda.

– Stranke koje imaju taj potencijal, SDA, SDP i SZBiH čvrsto stoje na ovom zajedničkom kursu i zbog toga sam uvjeren da ćemo kao jedinstveni politički faktor biti na Izborima 2022. godine. Nažalost, imamo ljude među povratničkom populacijom koji su politički aktivni, osnivaju stranke ili podružnice kako bi kasnije trgovali sa SNSD-om i drugim srpskim partijama za mjesta u biračkim odborima. Vođeni su usko ličnim motivima i tako unose nered – izjavio je Ramić.

Kaže kako oni nemaju kapaciteta, a namjera stvaranja jedinstvenog bloka je “da taj njihov manevarski prostor za lično političko trgovanje bude smanjen ili u potpunosti uklonjen”.

(Vijesti.ba)