PRVE INFORMACIJE NAKON SASTANKA: Vučić je od Christiana Schmidta tražio samo jedno

 PRVE INFORMACIJE NAKON SASTANKA: Vučić je od Christiana Schmidta tražio samo jedno

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom.

Kako je navedeno u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsjednika Republike Srbije, Vučić je istakao da su “nerijetko predstavnici međunarodne zajednice jednostrano posmatrali stvari u Bosni i Hercegovini i regionu, te da očekuje od Christiana Schmidta nepristrasan i izbalansiran pristup”.

On je dodao da “Srbija poštuje integritet i cjelovitost BiH, baš kao i cjelokupnost i integritet Republike Srpske u okviru BiH”.

Vučić je iskazao stav “da narodi u BiH bi trebalo da odlučuju o svojoj sudbini uz što manje pritisaka i miješanja sa strane, izrazivši uvjerenje da Srbija i BiH u budućnosti mogu neuporedivo brže da razvijaju svoje ekonomske veze i odnose”.

U saopštenju se ističe da su Vučić i Schmidt razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u regionu sa naglaskom na napretku Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana prema Evropskoj uniji.

Schmidt je naveo da je funkcionalnost države Bosne i Hercegovine neophodan faktor kako bi se dosegao stepen na kojem joj više neće trebati međunarodna supervizija, kao i za napredak ka EU integracijama.

Christian Schmidt je takođe izrazio podršku inicijativama usmjerenim ka regionalnoj integraciji svih zemalja na Zapadnom Balkanu, koja treba da bude inkluzivna i da predstavlja korak naprijed ka evropskoj integraciji, navedeno je u saopštenju.

Podsjetimo, predsjednik Srbije se nedavno na Bledu, gdje je održan Strateški forum, nakratko sreo sa Schmidtom. On je tada najavio da će se uskoro sastati sa novim visokim predstavnikom u BiH, sa kojim institucije Republike Srpske odbijaju da sarađuju uz obrazloženje da nema mandat Savjeta bezbjednosti.