PROVOKACIJE NA RAČUN BOŠNJAKA: Krst sa četiri “S” ispisan na ogradi džamije u…

 PROVOKACIJE NA RAČUN BOŠNJAKA: Krst sa četiri “S” ispisan na ogradi džamije u…

Dok traju tenzije u regionu i borba udruženja građana iz Srbije za uklanjanje murala ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu, u manjem bh. enitetu Republici Srpskoj su uslijedile provokacije na račun Bošnjaka.

Naime, za sada nepoznata osoba je na novu ogradu džamije Salihbegović u Bijeljini ispisala je krstove sa četiri “s”.
Incident se desio u srijedu, 10. novembra, u kasnim noćnim satima.

Službenici Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina obavjestili su policiju čiji su pripadnici izašli na lice mjesta i izvršili uviđaj.
Zatraženo je da se pronađe počinilac i poduzmu efektivne mjere kojima će preduprijediti ovakve.

Medžlis Islamske zajednice Bijeljina o ovom incidentu obavijestio je Muftijstvo tuzlansko, Rijaset Islamske zajednice, Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini i gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića, piše Crna-hronika.info.

Inače, U Bijeljini je i 2020. godine zabilježen napad na vjerski objekat – razbijeni su prozori na Atik džamiji u centru Bijeljine, a tada se gradonačelnik Mićo Mićić obratio saopštenjem u kojem je zamolio sve sugrađane da se suzdrže od provokacija.

I ranije je 2016. godine, Pucajući iz vatrenog oružja, nepoznata osoba oštetila je Atik džamiju u Janji kod Bijeljine, izjavio je za Anadolu Agency (AA) Omer efendija Camić, imam u ovoj džamiji i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja, te dodao da su i prošle godine, drugog dana ramazana, dvije osobe su skinule s jarbola zastavu s ljiljanima, koja se nalazi pored spomen-obilježja šehidima i civilnim žrtvama Janje.

Atik džamija otvorena je 2005. godine i od tada je zabilježen niz incidenata i napada na ovaj vjerski objekt. Svake godine bude barem po jedan incident.