Provokacija na djelu: Na nekoliko objekata u Srebrenici “obilježena” ulica Petera Handkea

 Provokacija na djelu: Na nekoliko objekata u Srebrenici “obilježena” ulica Petera Handkea

Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” danas su na dvadesetak objekata u Srebrenici nalijepili natpise s tekstom “Ulica Petera Handkea”, ispisane ćiriličnim i latiničnim pismom.

Predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović rekao je novinarima da su podnijeli inicijativu Skupštini Općine Srebrenica za promjenu naziva ulica u ovom mjestu i da u roku od 15 dana nisu dobili nikakav odgovor.

“Za nas šutnja ili nerad administracije znači prihvatanje naše ideje i ovo je upozorenje odbornicima i skupštinskom rukovodstvu da se moraju uozbiljiti, jer građani ne mogu tolerisati njihov nerad i ignorisanje potreba i inicijativa”, poručio je on.

Pavlović je istakao da oni neće vječno čekati skupštinsku odluku te da žele da građani vide novi naziv ulice, koji je, kako je naglasio, trebalo davno promijeniti, jer više nigdje u BiH nema ulice Maršala Tita, izuzev u Srebrenici.

“Od danas je za nas ovo ulica Petera Handkea, nobelovca”, naglasio je Pavlović.

Prema njegovim riječima, ovo je poruka odbornicima da počnu raditi svoj posao, razmatrati građanske inicijative i određivati se prema njima.

“Nijedan nobelovac nikoga ne vrijeđa, pa ni Peter Handke. To su stvaraoci najvećih umjetničkih djela, koji iznose mišljenja i istine, a Handke je iznio istinu o ratu u BiH i stradanju i srpskog i bošnjačkog naroda te da nije počinjen genocid u Srebrenici, jer da je to učinjeno, Bošnjaka ne bi bilo na ovom prostoru, a oni i dalje slobodno žive u ovom mjestu”, naglasio je Pavlović.

On očekuje da će ova inicijativa naići na podršku i da će Skupština Općine Srebrenica prihvatiti inicijativu “Istočne alternative”, koja je spremna da o svom trošku postavi nove table na svim kućama i zgradama u ulici Petera Handkea.

Ovakav potez u Srebrenici neminovno predstavlja provokaciju za porodice žrtava koje su preživjele genocid, a naročito zbog dobro poznatih stavova Handeka, koji je relativizirao zločine Radovana Karadžića, posebno u Srebrenici.

Klix