Pronađena granata kod Memorijalnog centra Potočari

 Pronađena granata kod Memorijalnog centra Potočari

Nakon uočavanja eksplozivne naprave, zbog opće sigurnosti, radnici “Zvornikputeva” su sa mehanizacijom obustavili radove i napustili lokalitet

Prilikom izvođenja radova na izgradnji parkirališta i pješačke staze, odmah preko puta glavne kapije Memorijalnog centra Srebrenica- Potočari, radnici “Zvornikputera”, jutros su oko 9.30 sati na dubini od 30 centimetara, pronašli eksplozivnu napravu.

Kako je za “Avaz” kazao načelnik Policijske uprave (PU) Zvornik Aleksandar Vasiljević, odmah po zaprimljenoj prijavi, na lice mjesta izašlici pripadnici policije te obilježili naznačeno mjesto, a o svemu je obaviješten deminerski tim, koji se očekuje da u toku dana ukloni eksplozivnu napravu.

Nakon uočavanja eksplozivne naprave, zbog opće sigurnosti, radnici “Zvornikputeva” su sa mehanizacijom obustavili radove i napustili lokalitet, koji je policija osigurala. Na sreću, prilikom skidanja sloja zemlje da nije došlo do eksplozije pronađene naprave.

Nezvanično saznajemo, da je riječ o minobacačkoj granati 82 milimetra, koja je pronađena uz beteonski zid i ogradu, koja okružuje travnatu površinu bivše fabrike akumulatora.

Na lokalitetu pronađene eksplozivne naprave, godinama su se parkirala vozila, a radnici Memorijalnog centra nekoliko puta tokom ljeta, kosili travu na toj površini.