PREOKRET U CRNOJ GORI: Ništa od ustoličenja Joanikija, javljaju srbijanski mediji…

 PREOKRET U CRNOJ GORI: Ništa od ustoličenja Joanikija, javljaju srbijanski mediji…

Ustoličenje 41. mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija ipak neće biti održano na Cetinju, pišu srbijanski mediji.

Kako prenose mediji patrijarh Porfirije i novi mitropolit odlučili su na nagovor premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i potpresjednika vlade Dritana Abazovića, da odustanu od prvobitnog plana.
Krivokapić i Abazović su ih ubijeđivali da bi odlazak na Cetinje bio veliki rizik po sigurnost za cejelu državu.

Ranije je na Cetinje stigao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je na Cetinju kazao kako ovaj posao treba Crkva da obavi na nekom drugom mjestu.
-Dakle kao što znamo, ima puno hramova širom Crne Gore, uključujući i onaj najveći u Pogdorici tako da mogu da obave taj posao, a ne mogu to da rade na silu, i da to rade uz ugrožavanja prava i slobode građana u Prijestonici.

On je još dodao da ne vjeruje da će se sutra na Cetinju desiti ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija. Prvo, kaže treba doći do rješenja statusa pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

-Mislim da je potrebno da se vratimo onome što su realnije pretpostavke i pokušaju da kao zreli i odgovorni društveni činioci dođemo do rješenja statusa pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Mislim da postoje rješenja ali da je potrebno da razgovaramo kao ravnopravni partneri, a ne da se nastavi sa odnosom vrijeđanja, nipodaštavanja, omalovažavanja, neproiznavanja jer tada nema dijaloga i nema rješenja, kazao je Đukanović.

Zbog spornog ustoličenja atmosfera u Crnoj Gori nalikuje ratnom stanju, a tokom subote zabilježeni su brojni incidenti kako na Cetinju, tako i u Podgorici.

Klix