Predsjednik Prave Srbije provocira u Srebrenici: “Šta se ono u Bosni, pokraj Drine zbiva…”

 Predsjednik Prave Srbije provocira u Srebrenici: “Šta se ono u Bosni, pokraj Drine zbiva…”

Dušan Marković, kontroverzni vođa ultranacionalističke stranke Prava Srbija sa centralom u Jagodini, već godinama unazad iritira javnost svojim ekstremnim stavovima. Posljednja takva provokacija objavljena je na društvenim mrežama. Marković je posjetio Srebrenicu gdje je sa igumanom manastira Karno Lukom Babićem pjevao četničke pjesme.

“Šta se ono u Bosni pokraj Drne zbiva, to su srpski četnici sišli sa planina. Ne boje se Allaha, ne boje se mina, ne boje se ustaša, ni mudžahedina”, pjevao je Marković, a iguman Luka mu se pridruživao, te sa osmjehom odobravao njegovu pjesmu.

Marković je poznat po ekstremnim izjavama prema migrantima, a u zvaničnoj biografiji stoji da je sa svega 19 godina postao potpredsjednik Ravnogorskog pokreta, gdje se na njegovim profilima po društvenim mrežama mogu vidjeti fotografije gde pozira u uniformi i sa oružjem, u prepoznatljivoj četničkoj ikonografiji.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić kaže kako je “činjenica da je područje Bratunca i Srebrenice trenutno sa najvećim srpskim nacionalističkim nabojem”. – Direktno ga produkuju političke i crkvene vođe na ovom prostoru, a sve sa snažnom podrškom Milorada Dodika.

Činjenica da su mnogi počinioci genocida na slobodi dovoljan je motivirajući faktor za širenje mržnje prema Bošnjacima u ovom kraju, ali i generalno u ovom entitetu. Vlast zajedno sa crkvom kroz obrazovni proces i podobne medije stimulišu ovakve pojave koje šire vjersku, nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Logično bi bilo da pravosudne institucije i policija poduzmu konkretne korake u ovakvim sitacijama ali kako oni ne rade svoj posao zbog toga i imamo ovakve pojave. Bošnjake se maltretira za sve i svašta, ali kada se radi o Srbima i ovakve pojave su ok za policiju i tužilaštvo – zaključuje Salkić.

Tuzlanski.ba