POTVRĐENA OPTUŽNICA: Doktori Opće bolnice u Sarajevu “pali” zbog uzimanja mita

 POTVRĐENA OPTUŽNICA: Doktori Opće bolnice u Sarajevu “pali” zbog uzimanja mita

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Dragiše Đogovića, Eldine Handžić, Emira Barakovića i Harisa Pandže zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Oni se terete da su u svojstvu medicinskih radnika od januara do kraja juna 2019. godine od pacijenata Opće bolnice „Prim dr. Abdulah Nakaš“ u više navrata uzimali novac za zdravstvene usluge mimo redovne blagajničke procedure. Tačnije, optuženi su uz prethodni dogovor saopštavali pacijentima da su dužni izvršiti plaćanje obavezne participacije za obavljene medicinske usluge i da to mogu učiniti na blagajni bolnice ili ambulanti lično njima.

Nakon što su pacijenti pristajali da izvrše plaćanje u ambulanti, u uvjerenju da plaćaju naknadu za obavljenu medicinsku uslugu, predavali su novac najčešće Eldini Handžić ili spuštali na stol u ambulanti u prisustvu Dragiše Đogovića, Emira Barakovića ili Harisa Pandže, pri čemu pacijentima nisu izdavane nikakve specifikacije ili potvrde o uplatama, a novac prisvajali za sebe.

U optužnici je postupajuća tužiteljica predložila da se na glavnom pretresu saslušaju 44 svjedoka, vještak ekonomske struke, izvođenje 221 materijalni dokaz, uključujući i izvođenje dokaza pribavljenih posebnim istražnim radnjama koje su provodili pripadnici MUP-a KS.