POTRESNA PORUKA NUHANOVIĆA, ČIJA JE PORODICA UBIJENA U SREBRENICI: “Je*i se Dodik”

 POTRESNA PORUKA NUHANOVIĆA, ČIJA JE PORODICA UBIJENA U SREBRENICI: “Je*i se Dodik”

Hasan Nuhanović je čovjek koji je preživio genocid u Srebrenici, prevodilac u bazi Ujedinjenih naroda (UN) u Potočarima tokom agresije, autor knjige prema kojoj je nastao scenarij za film “Quo vadis, Aida” Jasmile Žbanić…

Nuhanović, pisao je svojervemeno Jasmin Agić na Al Jazeera Balkans, svoju ratnu priču ispričao je u dvije potresne knjige u kojima je opisao način na koji je njegova porodica bježeći od ratnog vihora Vlasenice na koncu stigla u Srebrenicu. Vjerujući da će biti sigurniji u Srebrenici, Nuhanovići su prvo izbjegli u Stoborane, rodno selo njegovog oca, a zatim došli u Žepu i, na kraju, u Srebrenicu.

Ta kobna procjena, opisana u knjizi Zbijeg, završit će ubistvom njegovih roditelja i mlađeg brata u događajima iz jula 1995, koje će potanko opisati u knjizi Pod zastavom UN-a.

-Ovo sto pišem jeste u afektu, i sve uzmite sa rezervom, ali ja sam spreman dati život sutra i danas za Bosnu i Hercegovinu. Bježo sam od srpske vojske od 1992. do 1995. i uspio sam pobjeći i ostao sam živ. Lahko je ovo pisati, a nije lahko umrijeti. Nisam najsposobniji, ali ako dođe u pitanje država u kojoj se nakon genocida rodila moja kćerka, koja nosi ime moje matere koju su ubili pripadnici vojske i policije Republike Srpske 1995. godine, ja sam tu. Da ona ima budućnost. Na raspolaganju sam svakoj formaciji za mobilizaciju, napisao je Nuhanović.

Iritiran životom pod stalnim prijetnjama, a nakon što je preživio genocid u Srebrenici, potresno je poručio:

-Je*i se Milorade Dodiku. Fu*k you Milorad Dodik. Ni jedan život srpski, hrvatski i bošnjacki neka ne bude izgubljen uzalud. Ali moj evo odmah sad. Jebi se Milorade.

Na kraju je uputio građanima Bosne i Hercegovine.

-Pozivam sve građane BiH, Srbe, Hrvate, Bošnjake i ostale, da hladne glave razmišljaju svih narednih dana, sedmica i mjeseci i da ništa ne pišu i ne razmišljaju u ovom smislu.
Ali, ja se prvi stavljam na raspolaganje da moja kćerka ne bi imala sudbinu moje majke, oca i brata. Je*i se Milorade”, poručio je Nuhanović.