POTOČARI: Dom za majke Srebrenice se uskoro završava

 POTOČARI: Dom za majke Srebrenice se uskoro završava

U Srebrenici nastaje starački dom za majke koje su u genocidu izgubile članove obitelji. Jer osim osobne tragedije ove žene muče i socijalni problemi.

Udruga “HO Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS” (MFS-EMMAUS), je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine s ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je ta pomoć potrebna. Članica je nekoliko većih svjetskih nevladinih organizacija. Djeluje na cijeloj teritoriji BiH i za njih kažu da su za mnoge posljednje mjesto nade i utočišta.

Emmaus u BiH ima urede u Doboj Istoku, Sarajevu, Srebrenici i Zvorniku u kojima je 263 zaposlenih i 50 aktivnih volontera.

Provode niz projekata od koji su neki; Prihvatni centar „Duje” u Doboj Istoku s 440 korisnika različitih socijalno-zdravstvenih patologija, zatim mjesečno financiranje 2.200 djece bez jednog ili oba roditelja na području cijele BiH, Internatski smještaj za djecu Srebrenice u Potočarima, Dnevni centri za djecu i mlade u Srebrenici – Potočari, Zvorniku i Doboju.

Poseban projekt je izgradnja Centra za starije osobe u Potočarima koji je rezultirao aktivnostima što se sprovode kroz projekt “Ljubav za majke Srebrenice” koji se implementira od 2016. godine i u kojem se pruža materijalna i socijalno- psihološka podrška majkama, ženama, koje su nakon rata ostale same bez svojih sinova i kćeri, koje žive u udaljenim i ruralnim dijelovima Srebrenice, napuštene bez igdje ikoga na koga bi se oslonile.

U sastavu Centra je i ambulanta s nekoliko suvremeno opremljenih ordinacija različitih namjena. Tu će stalno ordinirati liječnik opće prakse. Iako je natječaj za liječnika otvoren i to mjesto još nije popunjeno ambulanta je već odavno u funkciji, istina ne stalno, kako će biti kada Centar bude dovršen polovinom sljedeće godine, kako je planirano.

Ukupan kapacitet centra je 84 osobe. Majke Srebrenice koje to budu željele tu će imati potpuno besplatan smještaj i njegu. Emmaus trenutno brine o 43 majke tako da će za smještaj i preostala slobodna mjesta moći aplicirati i druge osobe po cjenovniku koji će za njih kreirati stručni tim.

Ukupna vrijednost projekta je oko 4.000.000,00 KM. Centar zajednički grade MFS-EMMAS iz BiH i zaklada Proplan iz Nizozemske. „Vrijednost ovakvog kompleksa na ovom mjestu je velika ne samo za Emmaus, nego i za cijelu zajednicu općine Srebrenica i šire“ kaže za kraj Lejla Smajić.