Postignut kompromis na Kosovu: Srbi uklanjaju barikade, povlači se ROSU

 Postignut kompromis na Kosovu: Srbi uklanjaju barikade, povlači se ROSU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon današnjeg sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen da je Srbija prihvatila kompromis za deeskalaciju situacije na Kosovu, koji je predložila EU.

Obje strane su se dogovorile da se ROSU povuče s Јarinja i Brnjaka 2. oktobra do 16 sati, istakao je Vučić. KFOR će, kako je naveo, ostati na prijelazima oko dvije sedmice. Dodao je da je dogovoreno da se uspostavlja “stiker” režim, kao privremena mjera dok se ne nađe rješenje.

Vučić je ranije danas istakao da Beograd nikada ne uslovljava razgovore i da je dijalog pod okriljem EU za Srbiju nešto osnovno što poštuje od početka i čemu je privržena.
On je objasnio da je to stav Beograda zato što svaka vrsta destabilizacije ili problema koji se napravi, čak i ako je ograničenog karaktera, svima pravi veliki problem i u privlačenju investitora i imidžu zemlje.

“Tako da je za nas od velikog interesa da pokušamo na svaki mogući način napredovati u ekonomiji, raditi na vladavini prava i, ono što je EU važno, i na rješavanju odnosa s Prištinom. Nećemo biti član EU dok u potpunosti ne riješimo odnose s Prištinom. To ljudi u Srbiji treba da znaju, ali ima još dosta da radimo, morat ćemo da se borimo”, rekao je Vučić.