Pokret za državu – Počeo sastanak stranaka o formiranju zajedničkog bloka u RS

 Pokret za državu – Počeo sastanak stranaka o formiranju zajedničkog bloka u RS
U centrali SDP-a u Sarajevu nešto poslije podneva počeo je sastanak predstavnika stranaka sa sjedištem u FBiH s ciljem formiranja trećeg političkog bloka u RS-u uoči Opštih izbora naredne godine. Riječ je, inače, o konceptu koji su inicirali članovi SDP-a u RS-u.

Na današnji sastanak su se, između ostalih, odazvali predstavnici SDA (Edin Ramić), NiP-a (Elmedin Konaković, Kemal Ademović), SBB-a (Admir Čavka), NS-a (Predrag Kojović, Nihad Uk), DF-a (Dževad Adžem), SBiH, NES-a, PZP-a (Mirsad Hadžikadić), HS-a (Božo Skopljaković), PDA (Mirsad Kukić, Elzina Pirić) i NB-a (Senad Šepić).

Domaćini skupa su Nermin Nikšić i Vojin Mijatović iz SDP-a BiH.

Uoči sastanka, neki od učesnika u kratkim izjavama medijima bili su optimistični da će biti postignut dogovor.

– Ovaj sastanak ne treba da služi strankama nego ljudima. Nemamo uvjeta, ostavljamo prostor za dogovor – rekao je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, istakavši kako je optimista i da se nada zajedničkom nastupu u RS-u.

Admir Čavka iz SBB-a kaže da u toj stranci nisu došli ni sa kakvim uvjetima.

– Nema uvjeta, tu smo da se dogovaramo, okrupnjavamo i svi da zajedno djelujemo u bh. entitetu RS – riječi su Čavke.

– Raspoloženje je odlično, inicijativa nam uvijek treba – kazao je kratko Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a.

Novi, treći blok bi na narednim Opštim izborima trebao biti rival strankama okupljenim oko vladajućeg SNSD-a i drugom bloku okupljenom oko trenutne parlamentarne opozicije (SDS, PDP i DNS).

SDP BiH ranije je najavio da će predstavnicima stranaka danas biti predstavljen dokument “Pokret za državu”, čiji su ciljevi 70.000+ glasova, 8-10 poslanika u NSRS, dva zastupnika u Parlamentu BiH te potpredsjednici iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Stranke bi zajednički bez podjela, kako je najavljeno, u narednom periodu trebale raditi na jačanju bh. identiteta u RS-u i tako trajno postaviti bh. građanski blok kao faktor političke odluke u RS-u.

Vijesti.ba