Pokret Snaga Domovine predlaže da se dopuni zakon kojeg je nametnuo Inzko

 Pokret Snaga Domovine predlaže da se dopuni zakon kojeg je nametnuo Inzko

Kako bi Bosna i Hercegovina postala prva država u širem regiona koja u svom krivičnom zakonu tretira sve vrste negiranja genocida, ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca iz Pokreta Snaga Domovine su predložili da se dopuni zakon koji je donio Valentin Inzko, donedavni visoki predstavnik u BiH, a koji reguliše krivični zakon Bosne i Hercegovine i sankcioniše negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Zbog historije Bosne i Hercegovine i događaja ne samo u zadnjem ratu (1992-1995) nego i u Drugom svjetskom ratu smatramo da se dopuna zakona o negiranju genocida i drugih zločina i veličanja zločinaca koji tretira one događaje i osobe koje su osuđene pravomoćnom presudom u skladu sa poveljom Međunarodnog ratnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 08.08.1945., Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, proširi i na presude koje su donijeli sudovi u bivšoj Jugoslaviji od 1945. do 1991. godine”, kazali su iz ovog Pokreta.

Kako navode, smatraju da bi ova izmjena zakona donijela relaksaciju odnosa i smanjila tenzije u Bosni i Hercegovini.

“Jer smo svjedoci konstantnih konflikata koje izazivaju imena ulica, škola, institucija ali i spomenici koji se podižu zločincima iz drugog svjetskog rata kao i organizacije koje veličaju iste te zločince”, poručili su.

Na fotografiji ispod se nalazi prijedlog teksta dopune zakona koje predlažu iz Pokreta Snaga Domovine.

Izvor : Snaga Domovine traži da se u Krivični zakon uvrste i ratni zločinci Drugog svjetskog rata

Podsjetimo, Valentin Inzko je na kraju svog mandata kao visokog predstavnika u BiH nametnuo zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca.