Pokrenuta kampanja za prikupljanje novca za film Bosanski vitez

 Pokrenuta kampanja za prikupljanje novca za film Bosanski vitez

Fondacija LA TERRA NOSTRA pokrenula je kampanju za prikupljanje sredstava za dokumentarni film “Bosanski vitez”. Do ovog momenta, od potrebnih 100.000 eura, skupljeno je nešto manje od 10.000 eura ili deset posto.

Dokumentarni film „Bosanski vitez“ je priča o Seadu Deliću iz Glogove u Općini Bratunac. U toku rata u Bosni od 1992. do 1995. je kao pripadnik Armije RBiH, te uz veliku ličnu dramu i gubitke najbližih preživio i genocid u Srebrenici. Međutim, ovo nije film o ratu i genocidu, nego o čovjeku koji je na jedan dirljiv način, uspio zaliječiti svoje ratne traume.

Po završetku rata, odlazi u Ameriku gdje boravi i danas vozeči kamione širom SAD. Ali bez obzira što je u Americi ostvario svoj „dječački američki san“ već dugi niz godina njegova stvarnost je na relaciji Amerika – Bosna i stalni san da se potpuno vrati kući.

U tim razmišljanjima o Bosni, Sead pronalazi još jednu strast u vidu izučavanja bosanske historije. Otkriva navjerovatne detalje o životu bosanskih vladara. Ta opsesija historijom nagnala ga je da sa svakim povratkom u Bosnu obilazi srednjovjekovne kule i gradove, nekropole stećaka. Počinje istraživati i obilaziti sve znane i neznane lokacije.

Otkriva kakav je zapravo bio bosanski viteški red… Saznaje za njihov kodeks časti. Shvata da je Bosna nekada bila zemlja za slobodoumne ljude koji su u njoj pronalazili utočište.

Da je postojao jedan zavidan stepen tolerancije među različitim religijskim skupinama, a da je svima njima zajedničko bila samo jedno – sačuvati i odbraniti Bosnu. Shvativši o kakvom zakopanom blagu se radi, afirmacija historije Bosne postaje njegova opsesija koja njegovom životu daje potpuno drugi smisao.

On tragične događaje iz svoje sudbine počinje doživljavati “iz drugog ugla”. Na sve to gleda kao na sudbinske izazove koji su oduvijek bili sastavni dio života na ovim prostorima. Na taj način on je nesvjesno počeo brisati ožiljke koje mu je zadao zadnji rat u Bosni.

Njegova stvarnost postaje zapravo fikcija o zaboravljenim prošlim vremenima i njihovim svojevrsnim oživljavanjima kroz fotografije i video. On spas u sadašnjosti pronalazi u prošlosti vjerujući da je to vezivno tkivo koje može ponovo na pravi način izgraditi i uvezati Bosnu i sve njene različitosti.

Ali prije svega ovo je priča koja treba „podsjetiti“ ljude kako se voli svoja zemlja. On je na poziv na opasnost stao u odbranu svoje zemlje. Štitio je slabe, branio čast svoje porodice i kad je trebalo stao u odbranu granica zemlje. Isto kao što su u drevna vremena radili bosanski vitezovi. Ovo je priča o slijeđenju srca, oporavku nakon ratnih trauma, ali i ogromnoj ljubavi prema svojoj zemlji.

Film se radi u produkciji Prime Time, Concept Media i Kinematograf iz Hrvatske, te partnerima Fondacija LA TERRA NOSTRA. Film je podržan od Fondacije za Kinomatagrafiju i HAVC-a.

Za podršku filmu posjetite oficijelnu stranicu na ovom linku:

https://www.indiegogo.com/projects/bosanski-vitez-bosnian-knight#/

Producent je Adnan Ćuhara, dok scenarij i režiju potpisuje Tarik Hodžić, koji je režirao i film “Scream for me Sarajevo”.