Pero Petrašević, član zloglasnih “Škorpiona” koji su strijeljali dječake u Trnovu, priznao da je ubijao u ime države Srbije

 Pero Petrašević, član zloglasnih “Škorpiona” koji su strijeljali dječake u Trnovu, priznao da je ubijao u ime države Srbije

Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, funkcionerima srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB), danas će biti izrečena prvostepena presuda pred Haškim sudom.

Dvojica visokih funkcionera Državne sigurnosti Srbije u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji optuženi su da su od 1991. do 1995. godine osnivali, naoružavali, organizirali obuku i finansiranje paravojnih jedinica, čiji pripadnici su svoj ratni put obilježili ubistvima i progonom nesrpskog stanovništva s ciljem njihovog trajnog uklanjanja, najprije s područja kninske Krajine i istočne i zapadne Slavonije u Hrvatskoj, a potom iz općina Sanski Most, Bijeljina, Bosanski Šamac, Doboj, Zvornik i Trnovo u Bosni i Hercegovini.

Pod kontrolom SDB-a je bila i zloglasna jedinica “Škorpioni” čija su zvjerstva obišla svijet nakon što je u Hagu prikazan video brutalnog ubistva šestorice Bošnjaka među kojima je bilo i maloljetnika. U blizini Trnova 17. jula 1995. godine, “Škorpioni” su strijeljali šest Srebreničana, Safeta Fejzića (17), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dinu Salihovića (18), Jusu Delića (25) i Azmira Alispahića (16). Videosnimak je nastao na lokaciji Godinske bare, oko dva kilometra od Trnova, gdje je bila smještena Specijalna jedinica MUP-a Srbije, poznata pod nazivom “Škorpioni”.

U razgovoru za “Avaz” u maju 2019. godine, zločinac Pero Petrašević priznao je da su on i njegove kolege ubijali u ime države Srbije.

– Ja sam Pero Petrašević. Ja sam član „Škorpiona“. Borio sam se za Srbe, ali sam sudionik te egzekucije civila, čega se, naravno, stidim – kazao nam je Petrašević.

Rahmetli Nura Alispahić, majka strijeljanog Azmira Alispahića je na izjave Petraševića kazala:

– Dijete mi je ubio. Nikad mu ja halaliti ne mogu, nikad. Gdje ćeš halaliti. O, Bože! Kako ima obraza govoriti da mu je žao i izražavati saučešće. Hajde da je on bio vojnik, pa se borilo dijete, nego se borilo da spasi svoj život. Odavde kad su nas zajmili, ne znaš kud ćeš izaći. Nikako. Meni dođe jedna žena, ja radim po kući. Kaže: „Nuro šta to radiš, evo ti ih iznad kuće došli“. Ja i ona da pobjegnemo, ona nema šta da obuje. Došli na izlaz iz čaršije. Kad se moje dijete vratilo. On i još jedan mladić. Ja ga pitam: „Pa što si se, sine, vratio?“. A on kaže: „Mama nisam te poljubio“.

Kažem mu: „Hajde, sine, poljubi me, nećeš više nikad“. I tako je i bilo – kroz bolni plač prisjetila se majka Nura Alispahić.Za ove zločine do sada su 2007. godine osuđeni komandanti jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci Sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

Komandant jedinice “Škorpioni“ Slobodan Medić, kao i Branislav Medić, osuđeni su na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Slobodan Medić poginuo je u saobraćajnoj nesreći 2014. godine, zajedno sa suprugom Ljiljanom i 17-godišnjim sinom Dražom.

Dnevni avaz