PALESTINSKA ZASTAVA VIJORI SE IZ ZENICE: Veliki broj građana na skupu podrške narodu Gaze…

 PALESTINSKA ZASTAVA VIJORI SE IZ ZENICE: Veliki broj građana na skupu podrške narodu Gaze…

Na trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je, s početkom od 14 sati, održan skup podrške Palestini i narodu u Pojasu Gaze koji se svakodnevno suočavaju sa ubilačkim napadima izraelske vojske.

Nekoliko stotina Zeničana okupilo se na gradskom trgu noseći parole i poruke podrške Palestincima.

“Šutimo kada djeca spavaju, a ne kada ginu”, “Dobrodošli u svijet koji nije spriječio ni jedan genocid”, “Sloboda Palestini”, “Pusti suzu Bosno eno Gaza jeca. Sjeti se i tvoja su umirala djeca”, “Ubijanje djece nije samoodbrana”, samo su neki od poruka koje su se vijorile uz zastave Palestine i Bosne i Hercegovine.

Organizator protesta je Udruženje građana “HU-Hedija” koji su nekoliko dana ranije pozvali građane Zenice da se okupe u što većem broju.

Skupu je prisustvovao i veliki broj djece koji su na svojim licima i majicama imali iscrtane zastave Palestine, a jučer su učenici Osnovne škole Hasan Kjafija Pruščak u Zenici sa učiteljima i roditeljima organizovali humanitarni bazar te prikupili 20.600 KM.

Zeničani su poručili da se šuti kada djeca spavaju, a ne kada ih ubijaju, a nakon skupa ispred Robne kuće Bosanka uputili su se i u mirnu protestnu šetnju.

Do sada su u BiH skupovi podrške Palestini održani u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Mostaru, dok su se poruke za slobodu Palestini danas poslale također iz Stoca i Zenice. Održavani su i humanitarni skupovi s ciljem skupljanja novca za Palestince.