OŠTRA REAKCIJA ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA: “Dodik može pocijepati mir, ali ne i Bosnu i Hercegovinu”

 OŠTRA REAKCIJA ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA: “Dodik može pocijepati mir, ali ne i Bosnu i Hercegovinu”

-Umjesto da prekine antidejtonsku blokadu rada državnih institucija i vrati se konstruktivnom radu u interesu svih građana, Milorad Dodik nastavlja dalje da se kreće u vrlo opasnom smjeru. Krajnje je vrijeme da se zaustavi, upozorio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Kako je naveo, Dodikova najava da će za šest mjeseci proglasiti nezavisnost Republike Srpske “ukazuje na put koji može samo srušiti Dejtonski mirovni sporazum i ugroziti mir u Bosni i Hercegovini”.

On poručuje da Dodikov ultimatum da se moraju ukinuti Oružane snage, pravosuđe i druge institucije nikada neće biti prihvaćen. Ni sada, ni za šest mjeseci, niti bilo kada.

-On, dakle, može samo pokušati da jednostrano sruši Dejtonski mirovni sporazum i time naruši mir, ali ni tada RS neće postati nezavisna. Međunarodno pravo, bh. patriote i euroatlantska zajednica imaju više nego dovoljno snage da to spriječe, ističe Džaferović.

Napominje da je RS entitet, koji postoji po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Ako Dodik pokuša izaći iz tog okvira, upozorava Džaferović, može samo nestati tog entiteta, a država Bosna i Hercegovina će postojati, jer je ona, za razliku od entiteta, postojala i prije Dejtona i po međunarodnom pravu može postojati i bez Dejtona, a RS van Dejtona – ne postoji.

-Zato je moj savjet svim političkim opcijama u entitetu RS da dobro čuvaju Bosnu i Hercegovinu ovakvu kakva je sada, podvlači Džaferović.