OŠTRA PORUKA SULJAGIĆA: Neće strani ambasadori braniti našu djecu

 OŠTRA PORUKA SULJAGIĆA: Neće strani ambasadori braniti našu djecu

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, oglasio se na društvenim mrežama povodom najnovijih prijetnji ratom od strane Milorada Dodika.

-Nije moje da ovo pišem, ali ljudi koji donose odluke u Sarajevu, imaju legitimitet i zakonitost izabranih predstavnika i položili su zakletvu da čuvaju Ustav imaju poslije jučerašnnih prijetnji napadom na Oružane Snage Bosne i Hercegvoine obavezu da sjednu i otvoreno i javno razmotre korake u odbrani i zemlje i naroda. Niko nema pravo da se zavarava da će se paravojne formacije SNSD-a i Milorada Dodika zaustaviti na lokacijama OSBiH.

-Zakonski osnov, institucije i ljudski resursi da se tome stane u kraj postoje. Ako međunarodna zajednica ne želi da se miješa, a ne želi, vrlo je bitno da se zna ko će, s kojim ustavnim i zakonskim osnovom to da uradi. Svi, kolokvijalno kazano, pečati su u Sarajevu. Država BiH, čak i poslije čina otvorene oružane pobune, jedina ima pravnu ličnost u međunarodnim odnosima i načine da se zaštiti.

-Ali, svi koji misle da se nasilni secesionizam može pripitomiti i urazumiti – naročito ambasadori zemalja EU koji su jučer navrat-nanos otrčali u Lukavicu – treba da znaju da je ovo egzistencijalna stvar i pitanje i da niko neće tražiti njihovu dozvolu da onemogući, recimo, granatiranje Sarajeva.

-Dakle, ako Milorad Dodik na istom mjestu i sa istog mjesta sa kojeg je ubijeno 10.000 građana Sarajeva ponovi prijetnju nasiljem, onda zaista ne znam šta se snebivamo i koje ambasadore čekamo i da urade šta? Neće oni braniti našu djecu. To je naš posao, poručio je Emir Suljagić.