OPASNA IGRA: Kuzmanović upozorava šta bi se moglo desiti sa Republikom Srpskom ako Dodik nastavi sa oštrom retorikom

 OPASNA IGRA: Kuzmanović upozorava šta bi se moglo desiti sa Republikom Srpskom ako Dodik nastavi sa oštrom retorikom

Rekao je to za za Srpskainfo portal, politolog Darko Kuzmanović.

Poznato je da nas baš zbog njegovog nedoličnog ponašanja u Savjetu bezbjednosti i vrijeđanja i ponižavanja ambasadora u međunarodnim krugovima već posmatraju kao polucivilizovan narod, navodi on.

Napominje da bi posljedice te izolacije mogle biti katastrofalne.

Moguće posljedice su nova konferencija o BiH, Dejton dva, i drastično umanjenje ingerencija Republike Srpske u odnosu na BiH, a možda čak i njeno ukidanje! Gospodin Dodik nema apsolutno nikakvo pokriće za tako nedolično ponašanje i uslovljavanje predstavnika jedne tako moćne zemlje za kojeg se, gledano s aspekta diplomatije, poziv na sastanak na Jahorini može definisati i čak kao jedna vrsta ponižavanja, smatra Kuzmanović.

Izrazio je duboko uvjerenje da Schmidt neće prihvatiti nikakvo ponižavanje.
Gotovo sam siguran da Christian Schmidt, imajući u vidu i specifičnost njemačkog mentaliteta, vlastito ponižavanje i ponižavanje svoje zemlje neće dopustiti, a sastanak koji će se sigurno desiti između njega i Dodika biće održan ili u OHR ili u institucijama BiH. Pouke iz istorije moraju da budu izvučene, inače nam slijedi još jedna istorijska greška koju bismo mogli veoma skupo platiti”, upozorava Kuzmanović.

Podsjetimo, zvaničnici Republike Srpske iz opozicionih partija koji su postigli jedinstven dogovor s liderom SNSD i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom da ne učestvuju u radu državnih institucija i da budu ujedinjeni oko interesa Srpske tako što će odbaciti uplitanje međunarodne zajednice u unutrašnja pitanja, ovih dana, reagujući na Dodikove izjave, krenuli su sa nešto jačom retorikom.

Naime, reakciju opozicionih lidera izazvala je Dodikova izjava da će političari iz Srpske pristati na sastanak s Kristijanom Šmitom na Jahorini, ali ne kao sa visokim predstavnikom. Oni su Dodiku poručili da ne treba da govori u njihovo ime i da oni odbacuju takve najave.

Dodik je onda ublažio stvar rekavši da će sastanka biti, ali samo ako se postigne za to saglasnost svih srpskih stranaka.

Jedinstvo koje je naizgled postojalo u NSarodnoj skupštini RS i nije bilo istinsko jedinstvo već pokušaj da se Dodik i SNSD sakriju iza Republike Srpske, naroda i opozicije dok se u stvari bore za spas vlastitih pozicija, ocjenjuje za Srpskainfo Darko Kuzmanović.

Nema tu ama baš nikakvog jedinstva za spas Republike već je po sredi borba za lični interes i političke igre u kojima se, kako sada stvari stoje, Milorad Dodik debelo preračunao, kategoričan je Kuzmanović.

Kaže da izjave i aktivnosti Dodika i rukovodstva Republike Srpske, koje smo imali priliku da čitamo i slušamo u prethodnom periodu, pokazuju da je srpsko političko vođstvo potpuno izgubilo kontakt sa realnošću i da ne posjeduje ni najmanji senzibilitet za diplomatiju i kreiranje državne strategije. Dodaje da to uopšte ne treba da čudi, jer su godinama unazad na našoj političkoj sceni prisutni opšta dekadencija i malograđanština, te dominacija poslušničkih kadrova, koji su, da bi sačuvali vlastite pozicije, sve one koji nečemu vrijede i nešto znaju otjerali.

Dodaje da se diplomatija i spoljni poslovi ne mogu voditi na način na koji to radi Milorad Dodik i predviđa da će se prije ili kasnije Dodik sastati sa Šmitom.

Jer sa Kristijanom Šmitom, koji je političar iza kojeg stoji jedna od najmoćnijih država svijeta, razgovarati sa pozicije sile bez ikakvog realnog pokrića najblaže rečeno je iracionalno. Gospodinu Dodiku se novi visoki predstavnik može sviđati ili ne, ali on je tu i on ga ne može ignorisati. S njim definitivno mora razgovarati, što će i uraditi, jer je on vlast i politički predstavnik srpskog naroda, ocijenio je Kuzmanović.

Međutim, u svemu tome, dodaje, interesantno je da Milorad Dodik u najnoviju političku igru želi da uvuče i opoziciju, koja se već u nekoliko navrata pokazala, kako je naveo, kao potpuno naivna.

To se moglo desiti isključivo iz dva razloga: ili zbog nedostatka političkog rezona i nerazumijevanja političke situacije ili zbog nekih dogovora koji su možda sklopljeni između opozicionih lidera i Milorada Dodika, a za koje šira javnost ne zna. Drugo objašnjenje ne postoji, kategoričan je Kuzmanović.

Ono što je sigurno, dodaje, jeste činjenica da opozicija u rukama ne drži bilo kakve konce vlasti niti kontroliše institucionalne mehanizme koji bi je obavezivali da ide na sastanke sa Šmitom.

Onog trenutka kada opozicija u Republici Srpskoj bude vlast, sa gospodinom Šmitom treba razgovarati, ali odlazak na sastanak s njim u ovom trenutku zajedno s Dodikom bio bi pucanj u vlastitu nogu i pružanje alibija Dodiku za njegove iracionalne političke poteze, poručio je Kuzmanović.

On navodi da Dodik ima obavezu kao član Predsjedništva da se sastane sa Šmitom, za razliku od opozicije.

Ukoliko opozicija na poziv Dodika ipak ode na sastanak sa novim visokim predstavnikom, to će, kako je dobro primjetio Milan Miličević, imati isti efekat kao i formiranje zajedničke vlade gdje će opozicija izgubiti politički legitimitet i pokazati da između nje i vlasti i ne postoji neka razlika. Išla opozicija na sastanak li ne, srpski član predsjedništva BiH ima obavezu da se sastane sa Šmitom, jer je od naroda izabran da zastupa njegove interese, istakao je Kuzmanović.