OGLASIO SE SEMIR EFENDIĆ NAKON SUSRETA U DOBOJU: “Upozorili smo na vrijeme, žao nam je što nas kolege nisu pratile”

 OGLASIO SE SEMIR EFENDIĆ NAKON SUSRETA U DOBOJU: “Upozorili smo na vrijeme, žao nam je što nas kolege nisu pratile”

Nakon današnjeg sastanka Osmorke sa vodstvom SNSD-a u Doboju, NES i Stranka za BiH saopštili su da napuštaju koaliciju na državnom nivou. Novinarka N1 je razgovarala sa Semirom Efendićem iz Stranke za BiH koji je govorio o razlozima za ovakav potez.

“Dakle bila je sasvim jasna najava i saopćenje gdje smo sa NES-om dali zajedničko saopćenje, a nakon što Osmorka nije reagovala na činjenicu da je u Skupštini RS donesen zakon nakon presude Ustavnog suda koji je presudio da ta materija nije nadležnost tog Parlamenta”, kazao je Efendić.

Dodaje da su nekoliko dana pričekali ali da nije bilo reakcije ostalih kolega.

“Mi smo nekoliko dana sačekali, nažalost nije bilo reakcije ostalih kolega i donijeli odluku da ne možemo nastaviti implementaciju sporazuma u takvom ambijentu. Na tu temu je bio jučer dugotrajan sastanak u Zenici.

Mi smo predložili da kompletna Osmorka promijeni pristup i zaustavi razgovor o formiranju vlasti dok se određena pitanja ne riješe. Konkretno, smatrali smo da je potrebno zahtijevati povlačenje tog zakona iz procedure”.

Poručio je da su danas došli na razgovor sa stavom da se zakon treba povući.

“Ostale kolege nisu bile tog stava, smatrali su da treba razgovarati sa gospodinom Dodikom. Mi smo došli da razgovaramo, iznijeli naš stav da taj zakon treba da se povuče. Mislim da smo bili jasni, upozorili smo na vrijeme, žao nam je da nas kolege nisu pratile”.