Odlikaš iz planinskog sela Luka krenuo u šesti razred: Mali Hakija sada do škole putuje 50 kilometara

 Odlikaš iz planinskog sela Luka krenuo u šesti razred: Mali Hakija sada do škole putuje 50 kilometara

Nakon završenog petog razreda u područnoj školi Podravanje, odlikaš Hakija Sinanović iz planinskog sela Luka, udaljenog 50 kilometara od Srebrenice, je krenuo u šesti razred Prve osnovne škole u Srebrenici. Njega je pet godina u školu Podravanje od Luke udaljena 25 kilometara, po njegovo znanje i petice svakodnevno makadamskim putem vozio i kući vraća njegov otac Muhamed (43).
– Hakija i ja svako jutro ustajali smo u pet sati. Do škole nam treba sat i po, a nekad i više, jer su često na putu popriječeni kamioni koji tovare balvane. Zimi nam otežavaju veliki snjegovi, koji zatrpaju put i tada Hakiju ne vozim u školu, jer i po dvadesetak dana sve bude zameteno – kazuje Muhamed Sinanović.

Kako kaže, njihova putešetvija bit će nastavljena i ove godine. Muhamed će Hakiju od Luke do Podravanja ponovo voziti, a dalje ima organiziran prijevoz do škole u Srebrenici. On će Hakiju iz škole čekati u Podravanju, a nakon toga opet preko planinskih prevoja do Luke. Kaže da su mu na očev mobitel učiteljice zime zadaću slale SMS porukom, kada zbog zametenog puta i po dvadeset dana nije mogao otići u školu. Kada dođem na nastavu učiteljica me ispita i ocijeni. Tako je, kaže bilo pet proteklih zima.

On nam kaže da su u pretprošloj školskoj godini u njegovoj školi bila četiri učenika, prošle godine tri. Žali za drugom Slavišom Sarićem, drugaricama Merisom Ajšić i Sarom Marković. Kaže da će mu u sjećanju ostati njemu drage učiteljice Snježana Jandrić i Bojana Bibić, koje su ga učile u četvrtom i petom, ali i onih od prvog do trećeg razreda. Žali i za školom u Podravanju, koja nikada nije imala vode.

Dnevni avaz