NOVI SAZIV RUKOVODSTVA DF-a DONIO ZAKLJUČKE O KRIZI U BIH: “U slučaju da Dodikov SNSD-e krene u jednostrano formiranje paravojnih, terorističkih formacija…”

 NOVI SAZIV RUKOVODSTVA DF-a DONIO ZAKLJUČKE O KRIZI U BIH: “U slučaju da Dodikov SNSD-e krene u jednostrano formiranje paravojnih, terorističkih formacija…”

Danas je u Tuzli održana konstituirajuća sjednica Glavnog odbora Demokratske fronte.

Na sjednici su izabrani predsjednik i tri potpredsjednika Glavnog odbora, te imenovan novi saziv Predsjedništva Demokratske fronte.

Za predsjednika Glavnog odbora izabran je Hajrudin Žilić, zastupnik Demokratske fronte u ZD Parlamenta FBiH, a potpredsjednici su Milan Mandilović, Ivana Mijatović i Marijela Hašimbegović.

Glavni odbor je na današnjoj sjednici donio i niz zaključaka:

-Demokratska fronta će insistirati na institucionalnom odgovoru na krizu prouzrokovanu nelegalnim djelovanjem kadrova stranke SNSD. Neophodno je djelovati u skladu sa zakonima, u koordinaciji sa patnerima iz međunarodne zajednice, i učiniti sve kako bi se izbjegao ozbiljan incident, koji Milorad Dodik priziva, a može imati dalekosežne posljedice.

-Proces formiranja parainstitucija u entitetu RS na najdirektniji način ugrožava dostignuti stepen suvereniteta BiH koji je predvidjen Dejtonom, i kao takav mora biti zaustavljen demokratskim sredstvima domaćih i međunarodnih institucija.

-Oružane snage Bosne i Hercegovine su jedina legalna vojna snaga u Bosni i Hercegovini, čije je postojanje neupitno bez obzira na najave nelegalnih poteza Milorada Dodika, i imaće široku domaću i međunarodnu podršku u slučaju da SNSD krene u jednostrano formiranje paravojnih, terorističkih formacija.

-Smatramo neophodnim uspostavljanje bolje koordinacije svih organizacija i političkih stranaka koje neupitno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Bez obzira na sve druge političke razlike, saradnja oko odbrane Bosne i Hercegovine mora biti neupitna i nema alternativu.

-Demokratska fronta pruža punu podršku Ministru odbrane Bosne i Hercegovine Sifetu Podžiću u daljem sprovođenju strategije i politike odbrambenog sistema Bosne i Hercegovine.

-Demokratska fronta podržava zajednički nastup probosanskih stranaka u Republici Srpskoj na Opštim izborima 2022. godine, navedeno je iz ove stranke.

Glavni odbor je na današnjoj sjednici minutom šutnje odao počast jutros preminuloj dugogodišnjoj članici Demokratske fronte, Aidi Koristović.