Novalić se zbog protesta rudara vraća u Sarajevo, hitan sastanak u Vladi FBiH u ponoć

 Novalić se zbog protesta rudara vraća u Sarajevo, hitan sastanak u Vladi FBiH u ponoć

U ponoć u zgradi Vlade Federacije BiH održat će se sastanak kojeg organizira federalni premijer Fadil Novalić, a na njega su pozvane sve zainteresirane strane vezane za problematiku rudnika.

Kako saznaje portal Klix.ba, Novalić se iz Njemačke vraća noćas, a na Međunarodni aerodrom u Sarajevu slijeće u 23:30 sati.

U ponoć je zakazan hitni sastanak u Vladi, a pozvani su ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić, kao i svi članovi Vlade FBiH, direktor i uprava Elektroprivrede BiH, članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede, direktori svih osam rudnika, kao i predstavnici sindikata.

Ispred zgrade Vlade FBiH održavaju se protesti rudara. Oni traže ispunjenje svojih devet zahtjeva, a između ostalih i ostavke svih direktora u Koncernu Elektroprivrede.

Govoreći o današnim protestima ministar energije, rudarstva i industrije, Nermin Džindić, kazao je da se radi o nedostatku komunikacije između menadžmenta Elektroprivreda i rukovodstva sindikata oko izrade pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku.

“Treba sjesti i razgovarati da se nađe kompromis između ova dva zahtjeva, da se nađe rješenje koje nije na štetu rudara”, izjavio je Džindić.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić obratio se večeras rudarima i kazao da ostaju pred Vladom FBiH.

On je rekao kako će dio radnika iz svih rudnika biti upućen u rudnike i kućama.

“Mi koji smo odlučili ostati, ostajemo do kraja, do ispunjenja zahtjeva”, rekao je Husić.

Rudari traže stavljanje van snage spornih pravilnika o platama i radnom učinku, te smjenu generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH Admira Andelije i direktora rudnika uglja u sastavu ovog javnog preduzeća.