Nikad nećemo biti Palestina, to znaju i naši dušmani

 Nikad nećemo biti Palestina, to znaju i naši dušmani

Foto: Anadolu Agency

U kontekstu posljednjih nesretnih dešavanja u Palestini, i čestih poređenja stanja palestinskog pitanja sa Bosnom i Hercegovinom, zanimljiv osvrt dao je na svom twitter profilu dr Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.  Njegovu status prenosimo u cjelosti:

“Ide mi malo na jetru ovo stalno prizivanje Palestine kod nas, pa da objasnim zašto je kratkovido, neinformisano i nesuvislo.

Prvo. Nikad nismo bili Palestina. Bosna je u proljeće 1992. dobila međunarodno priznanje i iako je aktivno onemogućena u vršenju jedne od bazičnih funkcija države u skladu sa poveljom UN-a (pravo na samoodbranu) putem embarga na oružje, niti je to priznanje povučeno niti smo ga se mi ikad odrekli.

Drugo. Palestinske elite su 1948. otišle u Damask i Kairo i ostavile narod da se snalazi kako zna i umije.

Nikad nećemo biti Palestina zato što smo demonstrirali sposobnost da na zločinačko nasilje uzvratimo legitimnim nasiljem. Imam neki uvid i smatram da su zamjerke na račun organizacije i brojnosti OSBiH u najmanju ruku prenaglašene: danas imamo mnogostruko više obrazovanih oficira, izgrađen podoficirski kor i džebane koja je dostupna.
To znaju i naši dušmani. I to je sve i jedino što ih sprječava da krenu u nasilje. Bitka se danas bije drugačije i na drugom planu: iznutra za institucije, i na vanjskom planu za to ko je vlasnik suvereniteta. 
Zato je važno Predsjedništvo BiH i ko su članovi Predsjedništva, dok god postoji opasnost da se državni suveren svede na jednog (bošnjačkog) člana, jer to je konačno zbogom pravnoj ličnosti BiH u međunarodnim odnosima.”
Foto: Twitter Emir Suljagić