Nije tačno da u Novom Pazaru nije emitirana himna Srbije

Nije tačno da početak školske godine u Srbiji nije proveden u skladu s naredbom Ministarstva obrazovanja Srbije.
To se odnosi i na nastavu u Osnovnoj školi “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru.

Kako tvrdi Nusret Zuković, direktor ove OŠ, učiteljica je, kao i svi drugi, školsku godinu počela intoniranjem himne Srbije “Bože pravde”. “U toku drugog časa, ona je učenicima prvog razreda, koji nastavu pohađaju na bosanskom jeziku, pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, izjavio je Zuković za novopazarske medije.

Objava na Facebooku učiteljice Adele Karaahmetović Melajac na kojoj se vide djeca kako stoje s rukom na srcu dok se u pozadini čuje “Ja sin sam tvoj”, izazvala je burne reakcije u Srbiji.

“Ministarstvo prosvjete Srbije je uputilo dopis školama u kome je naložilo da školska godina u svim školama počne slušanjem himne Srbije ‘Bože pravde’. Prema dosadašnjim saznanjima, sve škole su postupile u skladu sa tim nalogom, sem u izoliranom slučaju u OŠ ‘Rifat Burdžović Tršo’”, navelo je Ministarstvo u pisanoj izjavi za agenciju Beta.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je ranije da će 1. septembra školska godina u svim školama početi intoniranjem ili izvođenjem državne himne i da, ukoliko škola nema razglas, himnu treba pustiti u svakoj učionici na prvom času nastave koristeći muzički uređaj, kompjuter ili telefon.

Ukoliko bi se saznalo da još neke škole nisu sprovele odluku ministarstva, u te škole će biti poslata prosvjetna inspekcija, saopćeno je. No, direktor Zuković demantirao je navode Ministarstva prosvjete.