NASTAVLJAJU S PROVOKACIJAMA: Osvanula fotografija ratnog zločinca, policiji nisu prijavljena…

 NASTAVLJAJU S PROVOKACIJAMA: Osvanula fotografija ratnog zločinca, policiji nisu prijavljena…

Sud u Hagu, odnosno Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, početkom jula je izrekao konačnu, pravosnažnu presudu balkanskom krvniku Ratku Mladiću. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Međutim, presuda se ne poštuje u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

U većem dijelu Federacije BiH ali i srebreničkih majki emocije se nisu mogle sakriti, a ni zadovoljstvo što je Mladiću potvrđena presuda za genocid.

Nažalost, postoje oni koji još uvijek ne poštuju sudske presude i godinama kasnije imaju iste namjere, ubijati.

Dokaz tome su poruke koje dolaze iz manjeg bh. entiteta, poruke koje se šalju grafitima i muralima presuđenim ratnim zločincima koji su u samo četiri godine opsade Sarajeva ubili više od 11.000 ljudi.

Nakon što je na zidinama Starog Grada u Trebinju istaknuta trobojka sa Mladićevim likom i natpisom heroj, ovih dana u Foči je osvanula nova fotografija Ratka Mladića, a jedini cilj ovako gnusnog čina je provokacija žrtava rata i porodica stradalih u svjetlu posljednjih događaja u Hagu.

Policiji u Foči nisu prijavljena nikakva krivična djela nacionalne, rasne i vjerske netrpeljivosti niti širenja mržnje.

Fotografije, murali i grafiti su česta provokacija u ovoj općini, ali i u cijeloj Republici Srpskoj. Tako je nedavno u Foči oslikan sličan mural, ali s natpisom “Nek je tvojoj majci hvala”, a u drugom bh. gradu za koji se pretpostavlja da je Prijedor oslikana je i šajkača s natpisom “Mladiću moj problem je tvoj što si ti srpski heroj”. Slični simboli, slike i natpisi su osvanuli i u Trebinju, Banjoj Luci i drugim gradovima.

(Hayat.ba)