NA PRESSU U ISTOČNOM SARAJEVU: Dodik najavio da će se RS otcijepiti od BiH kao Slovenija od Jugoslavije!?

 NA PRESSU U ISTOČNOM SARAJEVU: Dodik najavio da će se RS otcijepiti od BiH kao Slovenija od Jugoslavije!?

Za nekoliko dana biće pripremljeni dokumenti i održana sjednica Narodne skupštine RS, na kojoj će se povući saglasnost data za formiranje državnih institucija u oblasti odbrane, poreza i pravosuđa, najavio je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon sjednice sa ambasadorima.

– Mi ćemo povući saglasnost za uspostavu Oružanih snaga, Uprave za indirekrno oporezivanje, te Suda i Tužilaštva BiH. Uz to ćemo donijeti i odgovarajuće popratne akte, kojima će biti regulisana ova pitanja na nivou RS-a. Također, donijećemo i zakone o neprimjenjivanju svih zakona koje su donijeli svi visoki predstavnici do sada, a to je oko 140 zakona. Bilo koji nametnuti zakon, kao što je onaj o javnim nabavkama, što je još jedna od nadležnosti koja nam je oduzeta, neće se primjenjivati u RS-u, istakao je Dodik.

Dodao je kako institucijama BiH, za koje bude povučena saglasnost, neće biti dozvoljen rad u RS-u.

– Mi ćemo Sudu, Tužilaštvu i drugim institucijama BiH zabraniti rad. Prvo ćemo im dati rok od nekoliko dana, a ako ne budu napustili RS, mi ćemo ih onda našim resursima, na pristojan način ispratiti, napomenuo je Dodik.

Kazao je kako ih u vraćanju nadležnosti neće spriječiti ni evropska komisija, ni SAD ni Velika Britanija, piše Oslobođenje.

– Britanci sve čine da ovdje naprave muslimansku državu, koja odgovara samo političkom Sarajevu, optužio je Dodik.

Ono što je više puta naglasio je da vraćanje nadležnosti i donošenje navedenih odluka u NSRS-u ne znači otcjepljenje, niti ugrožava teritorijalni integritet BiH.

– Ja ne govorim o otcjepljenju, nego o vraćanju u ustavne okvire. Naš cilj nije razbijanje teritorijalnog integriteta BiH. Naš cilj je samostalna RS u okviru BiH, dodao je lider SNSD-a.

Tokom press konferencije kako javlja portal Istraga.ba Dodik je zaprijetio i scenarijem iz ‘92. godine.