MUSTAFA CERIĆ NA HRT-u: “Ne sekirajte se, BiH će opstati, imam pouzdane informacije da stižu promjene Daytona”

 MUSTAFA CERIĆ NA HRT-u: “Ne sekirajte se, BiH će opstati, imam pouzdane informacije da stižu promjene Daytona”

Bivši reis Mustafa ef. Cerić dao je precizan i jasan odgovor svim mrziteljima Bosne  Hercegovine gostujući u emisiji “Hrvatska za 5” Hrvatske radiotelevizije (HRT) koju uređuje i vodi Branimir Bilić. Odgovarajući na Bilićevo pitanje; Da li će BiH opstati kao cjelovota država svojih naroda, svih njenih ravnopravnih građana ili će prevladati službeni velikosrpski Beograd, Putin, američko-ruski interes ili Erdoganov interes, Cerić je poručio: “Nemojte se vi sikirati za Bosnu, ona će opstati kao što je opstala 1.000 godina“.

Dodao je kao se Bosna osjeća izdanom od onih koji se navodno bore protiv velikosrpskog projekta, izdanom od svojih susjeda koji su joj trebali pomoći da bude ono što zaslužuje, građanska i funkcionalna država, misleći prije svega na Hrvatsku.

Pojasnio je i da BiH nije nefunkcionalna zbog svojih unutrašnjih odnosa, već zbog direktnog, fragmantnog i bezobraznog miješanja njenih susjeda, prije svega Srbije, ali i drugih susjeda.

„Nemojte zaboraviti da je Crna Gora sudjelovala na početku agresije na BiH sa Srbijom“, napomenuo je Cerić, te dodao kako je optimista jer prvi put imamo međunarodne presude koje su validne i mjerodavne i koje nas sve obavezuju.

Cerić je između ostalog kazao i kako ima pouzdane informacije da će doći do djelimične korekcije Daytonskog sporazuma, naročito u dijelu koji se odnosi na specijalne veze, prava Srbije koje joj omogućavaju da uzima resurse i prirodna bogatstva iz BiH.

Pri kraju emisije u kojoj su gostovali i osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko, crnogorski istoričar i univerzitetski profesor Boban Batrićević, povjesničar hrvatske književnosti, komparativist i teatrolog Slobodan Prosperov Novak i novinarka Višnja Starešina, Cerić je kazao da ne može prešutjeti primjedbe Bilića da se u BiH ne poštuju identiti svih naroda i pojedinaca.

„Ako se u BiH ne poštuju gdje se onda poštuju, jer Bosna je jedina država u kojoj imamo tri predsjednika“, kazao je Cerić.

Podcrtao je i to da je projekat velike Srbije poražen na Međunarodnom sudu u Haagu,a predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da se pripremi za bilateralni potpis sa Amerikom vezano za BiH koji će za njega biti teži od potpisa za Kosovo.

Na kraju svim susjedima je poželio demokratsku i mirnu državu i da BiH ako ne mogu pomoći, ne odmažu.

(“SB”)