MUHAMED ŠAĆIRBEGOVIĆ: “Rusija neće da BiH uđe u euroatlanske integracije, Dodik i Vučić su pijuni…”

 MUHAMED ŠAĆIRBEGOVIĆ: “Rusija neće da BiH uđe u euroatlanske integracije, Dodik i Vučić su pijuni…”

Muhamed Šaćirbegović, jedan od učesnika Dejtonskih pregovora, bivši ministar spoljnih poslova BiH, prvi ambasador BiH u UN-u komentarisao je dešavanja jučer u New Yorku gdje se visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nije obratio Vijeću sigurnosti.

Da li je međunarodna zajednica digla ruke od BiH?

-Ne mislim da je budućnost BiH više u rukama UN-a i Rusija i Kina mogu da se uključe i oni imaju druge namjere kad je riječ o Bosni i Hercegovini koje možda nisu najbolje.

Kad se radi o BiH treba biti pitanje u Parizu Londonu Berlinu to je euroatlansko pitanje, to nije samo pitanje regije i BiH.” rekao je Šaćirbegović.

Je li to pobjeda Dodika?

-Možda će neki tako računati ali ako oni hoće da ignoriraju visokog predstavnika onda Evropa i SAD treba da shvate da je vrući krompir sada u njihovim rukama. Previše dugo pokušavaju da odbacuju to međunarodno pitanje. Mi smo u novom hladnom ratu ili je ovo njegov nastavak ali na kraju znači da je pitanje BiH u igri velikih sila koje bi željele da zloupotrebljavaju BiH i naštete Evropi i SAD-a.

Ne treba da govorimo koga ćemo kazniti. Nekoga treba nagraditi. Rusija neće da BiH uđe u euroatlanske integracije. Gospodin Dodik je samo pijun u toj igri kao i Vučić, kazao je Šaćirbegović za N1.

Da li je oslabljen legitmitet Christiana Schmidta?

-Nije baš tako. Za prvih šest mjeseci sa Rusijom na vrhu, a nekada i Engleskom i Francuskom pokušali su ignorirati mene kada sam postao prvi ambasador. Željeli su negirati BiH ali dvije-tri godine nakon toga mi smo bili diplomatska sila. Pitanje BiH se mora vratiti u Brisel gdje su dvije najvažnije euroatlanske institucije.

Možemo kazniti Dodika, ali ako je glavno pitanje u Moskvi, šta nam to pomaže? Rat koji se vodio u BiH, nije bio samo protiv Bošnjaka nego protiv Evrope, SAD-a i svih tih vrijednosti, kazao je Šaćirbegović.