Moglo bi vas iznenaditi koliko je koštao grb Dragana Čovića

 Moglo bi vas iznenaditi koliko je koštao grb Dragana Čovića

GRB Dragana Čovića koji se prošle sedmice našao na njegovoj rođendanskoj torti jedna je od glavnih tema u medijima i sprdnji na društvenim mrežama. Prvi čovjek HDZ-a BiH dao si je izraditi obiteljski grb, a ovih dana raspravljalo se o tome koliko je novaca za to izdvojio.

Ekipa s portala hercegovina.info doznala je koliko košta grb poput onog koji je dobio Čović.
Kontaktirali su firmu iz Rijeke koja je izradila Čovićev grb te poželjeli naručiti nešto slično.

– Raspitivali smo se za grb poput Čovićeva. Željeli smo i poskoka i orla i šahovnicu i križ, vinograde, kamen, krš, maslinu… Obuzela nas je prava postrođendanska grbomanija. Pitali i koliko novca. Cijena, kaže Bing – prava sitnica.

Onakav grb ne košta ni petstotinjak maraka, može ga naručiti svatko te okačiti na svoja vrata, automobil ili tortu. Simbole, pak, biraš sam, odnosno moraš heraldičarima naglasiti po čemu ti je obitelj poznata”, pišu na spomenutom portalu. Petsto maraka je nešto manje od 2000 kuna.

Inače, Grb je dizajnirala i registrirala jedna firma iz Rijeke u lipnju ove godine, a na svojim su službenim internetskim stranicama objavili i neke pojedinosti o grbu.

Na grbovnici koju su objavili navedeno je da je grb izrađen na zahtjev obitelji Čović, te na temelju čimbenika vezanih za podrijetlo i povijest obitelji.

– Izvedeni grb vlasništvo je naručitelja i može se slobodno isticati i dijeliti te nasljedne prenositi na potomke prema vlastitoj volji i nahođenju članova obitelji Čović. Grb je osmišljen i dizajniran prema pravilima heraldičkog dizajna i tvrtkinim načelima o oblikovanju obiteljskih građanskih grbova, piše u grbovnici.

Tu je naveden i detaljan opis grba.

– Na plavom glava štita. U plavom polju zlatni koračajući lav drži mač u desnici. Glava štita raskoljena. Desno crveno-srebrna šahovnica (4×3), lijevo u srebrnom polju crveni latinski križ. Plašt crveno-srebrn i plavo-zlatan. Na kacigi s vijencem (crven-srebrn-plavi-zlatni-crven-srebrn) stoji orao uzdižućih krila, zlatno naoružan, u kandžama drži poskoka, navedeno je.

Index.hr