Ministarstvo odbrane se oglasilo o akciji Žandarmerije RS: Vrlo jasno želimo naglasiti da je njihov dolazak…

 Ministarstvo odbrane se oglasilo o akciji Žandarmerije RS: Vrlo jasno želimo naglasiti da je njihov dolazak…

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine izdalo je zvanično saopćenje o današnjoj akciji kada su pripadnici Žarndarmerije MUP-a Republike Srpske ušli u kasarnu Oružanih snaga u Rajlovcu kod Sarajeva, pod izgovorom da trebaju lišiti slobode jednog vojnika.

– Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – Policijske stanice Vlasenica kontaktirali su nadležne organe Vojne policije (VP) Oružanih snaga BiH, u utorak 9. oktobra 2021. godine, te upoznali VP da traže pripadnika OS BiH, vojnika A.Č., zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela – teško razbojništvo, na području Zvornika, navodi se u saopćenju.

U kontaktu nadležnih organa VP OSBiH i odgovornih u PS Vlasenica, dogovoreno je da patrola civilne policije PS Vlasenica dođe u kasarnu „Rajlovac“ te priloži dokaze vezano za osumnjičenog pripadnika OS BiH.

– Istoga dana, patrola PS Vlasenica došla je u kasarnu „Rajlovac“, no nije imala potpunu dokumentaciju za nadležno postupanje, te im je saopćeno da će vojnik A.Č. po završetku radnog vremena otići u Policijsku stanicu Vlasenica radi davanja izjave na okolnosti navedene u zapisniku.

Sljedećeg dana, tj. danas 10. novembra u 9 sati ujutru, A.Č. se dragovoljno javio u PS kako bi u svojstvu građanina dao izjavu zbog navedene sumnje.