Milorad Dodik poručio da Republika Srpska ima namjeru da ojača entitetsku liniju: “Mi nećemo ratovati, ali se hoćemo braniti…”

 Milorad Dodik poručio da Republika Srpska ima namjeru da ojača entitetsku liniju: “Mi nećemo ratovati, ali se hoćemo braniti…”

Milorad Dodik je napomenuo da su narodi u BiH poslije 25 godina zavađeniji nego prije, a osnovna misija međunarodne zajednice bila je da ih pomiri.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da ne postoje planovi za pomjeranje entitetske linije između Republike Srpske i Federacije BiH, ali da postoji želja za njenim jačanjem.

“Mi nećemo ratovati, ali se hoćemo braniti… Nit’ sam ja ratni čovjek, niti bi to išta riješilo. Između Republike Srpske i FBiH postoji granica, koja se zove entitetska. Ona nije upitna što se nas tiče, mi nemamo namjeru da je pomijeramo, skraćujemo, povećavamo, ali imamo namjeru da je ojačamo i jednog dana ćemo to i uraditi”, rekao je Dodik za Euronews.

On je istaknuo da nezavisnost RS ne bi dovela do rata.

U BiH je, smatra Dodik, problem historija i odnos među narodima koji, kako kaže, ne dozvoljava pravljenje građanski uređene države.

On je napomenuo da su narodi u BiH poslije 25 godina zavađeniji nego prije, a osnovna misija međunarodne zajednice bila je da ih pomiri.

O tome zašto se žestoko protivi novom visokom predstavniku za BiH, Dodik je rekao da je on sinonim za nezakonitost, za rušenje prava, “međunarodnog prije svega”.

Dodik je rekao i da BiH, dok on odlučuje, nikada neće ući u NATO jer je on bombardovao Srbe, Srbiju, osiromašenim uranijom.

“Ja sam razgovarao sa predstavnicima NATO, on kaže da je sve što se tiče saradnje u redu, a što se tiče članstva, mora postojati nova odluka. Na kraju krajeva, nije NATO neozbiljna organizacija da ovako nesređenu i neartikulisanu državu primi u svoje članstvo da napravi probleme. To sam, recimo, čuo od četiri predsjednika država koji su članovi NATO”, rekao je Dodik.

O ratnim zločincima

Dodik je rekao i da se nekom narodu ne može zabraniti da prema svom osjećaju obilježava neko vrijeme koje je prošlo.

Smatra da je glorifikaciji Radovana Karadžića više doprinio “nejasan rad Haškog tribunala”, za koji je kazao da je previđen “da se osude svi Srbe koji tamo odu, a da se poslije prvostepene presude oslobode Ante Gotovina ili Naser Orić”.

Na pitanje da li će biti povučena odlikovanja osoba koje su osuđene za ratne zločine, Dodik je podsjetio da je to stvar parlamenta, koji je odlučio da neće.

“Mislim da neće, mislim da ne treba”, dodao je Dodik.

On je naveo da i u Sarajevu postoje škole i ulice koje nose nazive po fašistima.