Milan Tegeltija kritikovao rukovodstvo BHRT-a: Nemate pravo cenzurisati Srnu

 Milan Tegeltija kritikovao rukovodstvo BHRT-a: Nemate pravo cenzurisati Srnu

Milan Tegeltija, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, žestoko je kritikovao državni javni servis BHRT zaključivši kako ova medijska kuća “pokušava da monopolizuje istinu njenim uokvirivanjem u izvore koje odobri političko Sarajevo”.

Tegeltija ocjenjuje da je najava BHRT-a da će preispitati saradnju sa Srnom predstavlja “kafastrofalan primjer cenzure, ali i nastavak politike prisvajanja zajedničkih institucija, koje čini političko Sarajevo i bošnjačka politika”.

On je podsjetio da BHRT kao državni javni servis BiH ima obavezu da ravnopravno tretira izvore izvještavanja iz oba entiteta.

– Ovdje se očito radi o pokušaju monopolizacije istine njenim uokvirivanjem u izvore koje odobri političko Sarajevo, što je nedopustivo narušavanje ravnopravnosti u BiH i skandalozno cenzurisanje Srne, kao zvanične novinske agencije Republike Srpske – rekao je Tegeltija u izjavi za Srnu.

Tegeltija je zaključio da na tako nešto “rukovodstvo, a ni uredništvo BHRT-a nemaju nikakvo pravo”.

– To predstavlja nedopustivo nasilje nad informisanjem svih građana i nipodaštavanje, ne samo Srne, nego i Republike Srpske, kao njenog osnivača – kazao je Milan Tegeltija.

Podsjećamo, BHRT danas se ogradio od teksta agencije Srna u kojem se, između ostalog, navodi kako je “…stvorena Državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta Republika Srpska i Federacija BiH koji su potpisnici svih aneksa”. Iz BHRT su rekli i da će pokrenuti “postupak i utvrditi odgovornost i sankcije za ovaj novinarski propust”. Također, navedeno je kako će ova medijska kuća razmotriti i obustavu budućeg korištenja servisa agencije SRNA.

S druge strane, iz Srne je poručeno kako ova novinska agencija “stoji iza svake svoje emitovane vijesti i nikada se nije bavila radom bilo koje medijske kuće, pa tako ni BHRT-a”.

Poručeno je kako ova agencija “nikada neće dozvoliti da bude dio brojnih obmana i falsifikata kojima se proteklih godina sa Javnog servisa BHRT, koji plaćaju i građani Republike Srpske, podgrijavala mržnja prema Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini”.