Mi smo već sedam godina po sudovima entiteta RS, Sumnjam da će odluka Ustavnog suda BiH biti ispoštovana

 Mi smo već sedam godina po sudovima entiteta RS, Sumnjam da će odluka Ustavnog suda BiH biti ispoštovana

„Jutros sam čuo za odluku Ustavnog suda BiH kojom je utvrđena diskriminacija bošnjačkih učenika u Konjević Polju.

Još se nisam čuo sa advokatom Nedimom Ademovićem koji nas je zastupao, a kako bih znao više detalja.

Naravno da mi je drago zbog ove odluke, ali ne polažem velike nade u njenu primjenu, obzirom da entitetsku vlast mnogo ne dotiču odluke ni jednog pa ni Ustavnog suda BiH.

Mi smo već sedam godina po sudovima entiteta RS, tražimo osnovna prava za našu djecu, a to je pravo na maternji jezik i nacionalnu grupu predmeta, ali to nikoga ne dotiče“ kaže za politicki.ba Muhizin  Omerović, predsjednik Vijeća roditelja Edukativnog centra u Novoj Kasabi, kojeg trenutno pohađa oko 120 bošnjačke djece.

Centar je uspostavljen je 2014. godine, nakon što im je matična škola „Petar Kočić“ iz Kravice osporila pravo na obrazovanje na bosanskom jeziku i izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Od tada, njih preko 90 posto, koji su pohađali područnu školu  u Konjević Polju, a koja je bila sastavni dio škole u Kravici, osnovno obrazovanje je nastavilo u Edukativnom centru u Novoj Kasabi  koji je funkcionirao u sklopu obrazovnog sistema Kantona Sarajevo.

„Vidjet ćemo hoće li ovu odluku Ustavnog suda primjeniti nadležno Ministarstvo prosvjete RS-a.

Imamo primjer škole u Vrbanjcima gdje se ne primjenjuje odluka Ustavnog suda.

Lično, mislim da, sve dotle dok neka „viša sila“ iz vlasti ne ukloni diskriminatore ljudskih prava u BiH, bez obzira u kom entitetu se oni nalazili, od poštovanja osnovnih ljudskih prava u našoj zemlji nema ništa. Posebno ne u entitetu Republika Srpska“, stav je Muhizina  Omerovića.

Trenutno Edukativni centar u Novoj Kasabi pohađa oko 120 djece. Po riječima  našeg sagovornika svake godine ih se manje upisuje jer djeca, skupa sa roditeljima odlaze iz Podrinja, bilo da idu na prostor Federacije ili u inostranstvo.

On ističe da se iz Podrinja  jednako iseljavaju djeca i bošnjačke i srpske porodice.

Djece je sve manje kaže i strahuje da dolazi vrijeme kad će se, od nekadašnjih nekoliko desetina upisanih prvačića godišnje, u prvi razred upisivati njih jedno ili dvoje.