Mehmedović: Srbija je ponovo izvršila agresiju na BiH, imamo pravo štititi svoje granice

 Mehmedović: Srbija je ponovo izvršila agresiju na BiH, imamo pravo štititi svoje granice

Foto: Agencije

Premijeri Srbije i bh. entiteta Republika Srpska Ana Brnabić i Radovan Višković položili su jučer kod Foče kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini. Brnabić je izjavila da je to “novi početak u odnosima Srbije i Republike Srpske”, i u “odnosima cijelog regiona”.

Uz poruku “Srbija je ponovo izvršila agresiju na BiH!”, reagirao je državni zastupnik Šemsudin Mehmedović.

– U Foči gdje su devedesetih godina dvadesetog vijeka počinjeni najgnusniji ratni zločini potpomognuti režimom iz Beograda “postavljen” je kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela na rijeci Drini. Tim povodom Višković, dodvoravajući se Vučiću, reče:”Drina nije ni ispred, ni iza nas! Ovo nije državna granica, ovo je isključiva nadležnost Republike Srpske”!

Tako je Srbija, potpomognuta svojim satelitima iz RS-a, današnjim činom ponovo izvršila agresiju na teritoriju BiH, a uz pomoć domaćih izdajnika Bosne. Iako bi međunarodna zajednica trebala da bude garant provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, u punom kapacitetu, na njihove oči se rastače granica naše države, i ruši njen integritet. Ustav svake zemlje garantuje sigurnost svojih građana, zaštitu imovine i nacionalnog bogatstva!

Ovaj čin je očit dokaz da je neophodna reforma Ustava BiH koji bi garantirao zaštitu građana i njihove imovine, odnosno nacionalnog bogatstva

Brnabić: Ako je investicija Srbije problematična, to dovodi u pitanje i sve ranije i buduće investicije

Državne institucije, čuvari državnosti i suverenosti BiH moraju pokrenuti sudski spor pred Međunarodnim sudom i to je neophodno u ovom slučaju. Tužilaštvo BiH ima historijsku odgovornost da provede istragu i zaštiti interese BiH i njenih građana.

Visoki predstavnik treba da konačno uradi svoj posao ili da svojim odlukama prepusti institucijama BiH i građanima da državu BiH počnu da grade u skladu sa demokratskim i evropskim principima.

Danas je Srbija pokušala na račun našeg suvereniteta i integriteta da proširi svoju avliju. To su ratom i ratnim sukobom pokušali uraditi 1992. godine. To više neće moći uraditi ni perfidnim metodama kao što su to pokušali sada na Drini. Mi smo suverena država, članica Ujedinjenih nacija! Imamo pravo da štitimo svoje granice! – istakao je Mehmedović.

Faktor