Maturanti u Srebrenici noseći različite zastave zajedno proslavili kraj školovanja

 Maturanti u Srebrenici noseći različite zastave zajedno proslavili kraj školovanja

Drugačije slike danas su došle iz Srebrenice, gdje maturanti obilježavaju kraj svog srednjoškolskog obrazovanja. Srednjoškolci se vesele, a nose nacionalna i državna obilježja.

Fotografije na društvenim mrežama objavio je imam Čaršijske džamije u Srebrenici Ahmed Hrustanović.

“Wonderland, Bosnia and Herzegovina. #Srebrenica May 2021”, napisao je on.

Kao što se vidi na fotografijama, mladi nose zastavu Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Republike Bosne i Hercegovine…

Ovakve fotografije i mladi na njima nose neke drugačije poruke nego što smo navikli, kao garant nekih boljih budućih vremena.

PRIJE DVIJE GODINE KAŽNJEN JE UČENIK ZBOG ZASTAVE REPUBLIKE BIH

Podjećamo, prije dvije godine maturant srednje škole u Srebrenici Avdo Bećirović kažnjen je disciplinski od strane Nastavničkog vijeća SŠC Srebrenica jer je na maturantskom defileu nosio zastavu Republike BiH. Navodno je u koloni maturanata, Avdi prišla nastavnica Novka Petrović (koja mu nije ni predavala) te ušla sa njim u raspravu, nakon čega je Nastavničko Vijeće smanjilo Avdi vladanje na zadovoljava, a bilo je govora i o isključenju iz škole.

Zastava Republike BiH pod kojom je RBiH primljena u UN nije sporna prema mišljenju Osnovnog suda u Banjoj Luci, ali zato jeste bila prema mišljenju nastvanice Novke Petrović  i drugih nastavnika u SŠC Srebrenica.

Podsjećamo da su da su 2018. godine, Sejfudin Tokić i Adnan Bajrić oslobođeni optužbi od krivičnog djela izazivanje vjerske, nacionalne i rasne mržnje i netrpeljivosti, a u vezi s događajem od prije četiri i po godine kada su u centru Banje Luke raširili zastavu sa simbolom ljiljana.

Razlog je što ovo krivično djelo više ne postoji u novom Krivičnom zakonu RS-a. Zastava Republike Bosne i Hercegovine je legalna i legitimna zastava (iako nije zvanična zastava BiH) zbog koje niko ne bi smio biti procesuiran. To baš i nije slučaj sa zastavom Armije RBiH za koju su do sada izricane prekršajne sankcije, o čemu treba voditi računa jer su danas i neki sarajevski mediji pogrešno prenosili da je riječ o “ratnoj zastavi” Armije RBiH.