Kovačević “zaprijetio” Konakoviću: Ako ratni huškači iz Sarajeva krenu na RS, branit ćemo je…

 Kovačević “zaprijetio” Konakoviću: Ako ratni huškači iz Sarajeva krenu na RS, branit ćemo je…

Savjetnik člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je kako je vrijeme da međunarodna zajednica napokon reagure na ratnohuškačke izjave pojedinaca iz Sarajeva. Njegova izjava dolazi nakon što je Konaković jučer rekao da “neće mirno posmatrati secesionističke težnje Milorada Dodika ako izvede vojsku i policiju na granicu sa Federacijom BiH”.

Kovačević ističe da je politika SNSD, politika Republike Srpske, u potpunosti za mirno rješenje i da konstantno ponavljaju da ne planiraju da građane i narod Srpske vode u bilo kakvu avanturu.

– Ali, to ne znači da ne tražimo poštovanje za Republiku Srpsku i za njen narod i građane. To, naravno, ne znači i da ukoliko nekome od tih ratnih huškača padne na pamet da na bilo koji način krene na Srpsku, da nećemo odbraniti i Republiku Srpsku, ali i sve naše građane i narod u Srpskoj. To je nešto na šta svi apsolutno mogu da računaju – poručio je Kovačević.

On je ponovio da Republika Srpska konstantno insistira na mirnim rješenjima za BiH s koji će svi biti zadovoljno. Prema njemu, Daytonski sporazum je startna tačka i on je minimum od kojeg mogu početi da razgovaraju.

– Ukoliko ne bude povratka na te pozicije na koje smo jedino pristali bez bilo kakvih nametanja, onda ćemo, naravno, mi morati tražiti druga rješenja. I druga rješenja će u potpunosti da budu mirna kad se pita Republika Srpska – rekao je Kovačević.