KOMŠIĆ OTKRIVA DETALJE SASTANKA SA PALMEROM: “Dodika bi ovo najviše pogodilo, a šta se tu sprema, kako se sprema…”

 KOMŠIĆ OTKRIVA DETALJE SASTANKA SA PALMEROM: “Dodika bi ovo najviše pogodilo, a šta se tu sprema, kako se sprema…”

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić sastao se jutros sa američkim izaslanikom za izbornu reformu Matthewom Palmerom i predstavnicom EU Angelinom Eichhorst, više od sat vremena trajao je razgovor, a Komšić je nakon sastanka otkrio detalje.

“Dotakli smo se svega, a najviše onoga zbog čega je Palmer tu, a to su ustavne i izborne reforme. Nije Palmer donio nikakav papir niti rješenje, ali iz ovih razgovora da se zaključiti o čemu se radi. Radi se o brisanju etničke odrednice kada je riječ o izboru članova Predsjedništva. Uvijek je đavo u detaljima, razgovarali smo i o blokadama, ja sam rekao vlastiti stav o tome. Nismo se puno doticali ponašanja Milorada Dodika i onoga što on radi, ja jesam rekao šta mislim i to se već zna.

Stranci insistiraju na Predsjedništvu, državnom Domu naroda u smislu brisanja etničke odrednice, i izmjeni Izbornog zakona da nemamo narodski rečeno lopovske priče. Pošteno ću reći, čisto sumnjam u ovim okolnostima da ćemo do proljeća doći do dogovora o izbornim reformama”, kazao je Komšić nakon sastanka sa Palmerom.

O mogućim sankcijama Dodiku Komšić je kazao: “Koliko znam Dodik je već na crnoj listi, šta se tu sprema, kako se sprema, ne znam. Mislim da bi Dodika više pogodile evropske sankcije, bar pojedinih zemalja”, kazao je Komšić i dodao da je ono što je Inzko uradio nije upereno protiv bilo koga i ijednog naroda, već da je to civilizacijska norma, a oni koji se protive tome stavili su se na stranu onih koji su počinili genocid, piše Oslobođenje.