KOMŠIĆ NAKON SASTANKA S AMBASADORIMA EU PORUČIO: Njemačka ne mijenja politiku prema BiH, potvrdio je ured Merkelove

 KOMŠIĆ NAKON SASTANKA S AMBASADORIMA EU PORUČIO: Njemačka ne mijenja politiku prema BiH, potvrdio je ured Merkelove

Govoreći o sastanku u zgradi Delegacije EU u BiH, kazao je kako je najviše riječi bilo o blokadi rada institucija BiH koju vrše političari iz RS te izbornom zakonodavstvu izborima 2022. godine. Dotakli su se i tema u regiji.

Njemačka ne mijenja svoju politiku prema BiH u odnosu na izjavu kolju je Vlada dala 6. maja bez obzira na izjave visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, rekao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nakon sastanka s ambasadorima EU u BiH.

Komšić je rekao kako su jučer poslali ambasadoricu BiH u Ured kancelarke Angele Merkel i postavili konkretno pitanje “da li izjava Christiana Schmidta predstavlja promjenu politike Njemačke u odnosu na izjavu od 6. maja ove godine koju je dala Vlada Njemačke”.

“Vlada Njemačke je tada rekla šta je njena pozicija i da bi povratak konstitutivnosti bio korak nazad. Njemačka Vlada je jučer rekla da nisu promijenili politiku niti milimetar”, rekao je Komšić.

Govoreći o sastanku u zgradi Delegacije EU u BiH, kazao je kako je najviše riječi bilo o blokadi rada institucija BiH koju vrše političari iz RS te izbornom zakonodavstvu izborima 2022. godine. Dotakli su se i tema u regiji, piše N1.