Komšić i Džaferović odgovorili Dodiku: Ne može se desiti mirna disolucija BiH

 Komšić i Džaferović odgovorili Dodiku: Ne može se desiti mirna disolucija BiH

Nakon izlaganja članova Predjedništva BiH i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana uslijedila su pitanja novinara, a što je izazvalo burnu diskusiju Milorada Dodika sa druga dva člana Predsjedništva.

Novinarka BHRT-a pitala je kakvo je mišljenje o nefunkcionisanju institucija i kakav je stav Ankare o izboru novog visokog predstavnika.

Predsjednik Turske nije odgovorio direktno na spomenuto pitanje već je govorio o ekonomskoj saradnji. Erdogan je kazao da postoji jedan utvrđeni cilj – da se podigne okvir trgovinske razmjene na jednu milijardu eura i da je Turska odlučna da dođe do realizacije tog cilja.

– Neke firme imaju problem s kojima se suočavaju, Zirat banka ima neke probleme, ima problema kako da uveća svoj kapital. Zirat banka je važna za BiH i treba da osigura kredite za one koji bi radili na ovom području, rekao je Erdogan, te dodao da bi time BiH ojačala svoju poziciju u odbrambenoj industriji, turizmu i zdravstvu.

Nakon toga se obratio Dodik i kazao da niko ništa ne blokira te da je u BiH sve odavno izblokirano. On je dodao da je bolje da ovdje disolucija bude mirna, da nema prostora za bilo kakav sukob te da “Dejtonska BiH” bez uplitanja stranca predstavlja okvir u kojem se može razgovarati.

-Ja ne vjerujem u blefove stranaca, visoki predstavnik nije prihvatljiv sve dok ga ne imenuje Vijeće sigurnosti UN-a. Kako da prihvatimo da stranac koji nije izabran može da nametne zakon, kakva je zemlja koja to prihvata. Ovdje je nametnuti zakon u pitanju. Ovo je sada stvar oko koje se moramo sjesti i dogovoriti. Ne može se dozvoliti skrnavljenje Ustava, koja zemlja ima strane sudije u Ustavnom sudu, takva zemlja ne postoji, rekao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić je kazao da je svaka blokada potpuno besmislena i ne vodi nigdje, te će se na kraju završiti nakon nekog vremena.

-Ne ovisi od mene, završit će se konstatacijom da smo samo gubili vrijeme i energiju. Ja nisam toliki hipik da se može desiti mirna disolucija BiH, i stojim iza toga od prvog do zadnjeg slova, rekao je Komšić.

Nakon toga se obratio Džaferović rekavši da je BiH potreban mir i stabilnost i funkcionisanje institucija BiH u skladu s Dejtonom.

-Nikakva disolucija, pogotovo ne mirna nije moguća, to je samo izazivanje stanja destabilizacije to nikome nije u interesu, mi treba da razgovaramo o svemu unutar BiH i poštujemo ono što već imamo kao dogovor u BiH, rekao je Džaferović.

On je zamolio sve političke aktere da poštuju Dejtonski mirovni sporazum jer on predstavlja “izbalansiranu ravnotežu”, dodavši da treba učiniti sve da se spomenuta ravnoteža ne naruši.

Na samom početku obraćanja, nakon održanog sastanka sa Erdoganom, Dodik je rekao da je uvijek poseban događaj kada dolazi veliki državnik poput turskog predsjednika.

Naveo je da ga je upoznao sa unutrašnjom situacijom u Bosni i Hercegovini.

-Mi negiramo da stranci mogu uvesti red u zemlji i održati ga, a to Afganistan najbolje i pokazuje. Rekao sam svoj stav da mi saradnji sa predsjednikom Erdoganom vjerujemo više nego nekim drugim propalim i nametnutim rješenjima, rekao je Dodik.

Ističe uvjerenost da do dolaska novog visokog predstavnika u BiH ne bi ni došlo da je u to bila uključena Turska.

-Rekao sam da visoki predstavnik ovdje ne postoji. Ja svoj stav iznosim uvjeren da to predsjednik Erdogan razumije jer se pokazao kao čovjek koji saslušava sve nas, rekao je Dodik.

Na kraju je zaključio spremnost da prihvati sve dobre prijedloge i usluge predsjednika Erdogana i da u tome ne vidi problem, ali da kod unutrašnjopolitičkih pitanja vjeruje samo u unutrašnji dogovor.