Komandant EUFOR-a: Sigurnosna situacija u BiH je stabilna, nećemo slati trupe u Brčko

 Komandant EUFOR-a: Sigurnosna situacija u BiH je stabilna, nećemo slati trupe u Brčko

Zapovjednik vojne misije EUFOR-a u BiH general Alexander Platzer ne vidi”načelno nikakvu klasičnu vojnu prijetnju u našoj zemlji uprkos najavama Milorada Dodika o otcjepljenju Republike Srpske.

-Opća sigurnosna situacija u zemlji je stabilna, rekao je Platzer u intervjuu za austrijski Der Standard.

On odbacuje mogućnost slanja trupa u Brčko, mjesto koje dijeli Republiku Srpsku na dva dijela. Takav potez sugerirali su neki analitičari kako bi Dodika odvratili od daljnjih radnji.

-Stalno me pitaju o prelasku trupa u Brčko i do danas nisam sasvim shvatio odakle je došao taj zahtjev. Mi smo tamo i trenutno ne vidimo potrebu za dodatnim prisustvom trupa. Mislim da bi bilo više eskalacije nego deeskalacije ako se trupe pošalju u Brčko, navodi Platzer.

Ističe da je temeljna zadaća EUFOR-a podrška lokalnim snagama u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. Uz 600 operativnih djelatnika, u oblasti snabdijevanja trenutno ima dodatnih vojnika. Osim toga, EUFOR ima dovoljno rezervnih snaga koje se po potrebi mogu angažirati u bilo kojem trenutku.

Platzer naglašava da se međunarodna zajednica izjasnila protiv okupacijskog scenarija prepustivši odgovornost države vlastima.

-Ne vidim potrebu da se to mijenja, rekao je on.

Rezervne snage bi mogle doći ih drugih zemalja Balkana, ali bi se mogao koristiti i KFOR s Kosova. Osim toga, još uvijek postoji strateška rezerva u potpunosti izvana. Po potrebi se može pozvati još 1.000 vojnika, a to se može i povećati.

-Pripremamo se za određene scenarije. Na godišnju vježbu ove godine kao rezervni sastav došlo je oko 700 vojnika. To je bila planirana vježba koja nam je pokazala da su EU i međunarodna zajednica sposobni djelovati, istaknuo je Platzer.

Razmišlja se i o proširenju lokalnih posmatračkih stanica EUFOR-a po cijeloj zemlji, takozvanih LOT kuća, “kako bi se što dublje sagledalo šta se događa”. Ponude za to dolaze iz zemalja koje već daju vojsku. U principu, ako zapovjednik EUFOR-a vidi da je ugroženo sigurno i stabilno okruženje, može samoinicijativno aktivno reagirati, za to mu ne treba dopuštenje Brisela.

-Osim toga, u svakom trenutku možemo vršiti i nenajavljene inspekcije na području cjelokupnog sektora naoružanja, rekao je Platzer.

Vezano za aktuelnu raspravu o proširenju misije EUFOR-a u Vijeću sigurnosti UN-a, Platzer ističe da su mandat EUFOR-a i njegove zadaće “potpuno odvojeni od civilnih zadataka visokog predstavnika”. Rusija želi ukloniti sve reference na visokog predstavnika (OHR) iz nove rezolucije EUFOR-a.

-S vojnog stajališta, ne bi bilo nikakve razlike da se iz teksta mandata EUFOR-a izbrišu reference na OHR kako bismo produžili našu misiju. Da li bi to naštetilo Dejtonskom sporazumu, drugo je pitanje. Ne mogu to procijeniti, kaže Platzer.

Platzer ne vidi nikakav problem u vezi s dugim puškama u RS-u.

-Vrsta opreme koju koristi policija u Republici Srpskoj odgovara međunarodnim standardima. I u Austriji imamo duge puške, naveo je.