Kako je Paddy Ashdown zavodio red u BiH, za jedan dan smjenio čak 59 političara

 Kako je Paddy Ashdown zavodio red u BiH, za jedan dan smjenio čak 59 političara

Britanski političar Paddy Ashdown slovio je za veoma principijelnog visokog predstavnika u BiH koji je pokrenuo mnoge reforme u zemlji.

Javnosti je poznat po tome što je smijenio najveći broj zvaničnika, mahom iz RS-a, koji su kršili Dejtonski sporazum. Riječ je o političaru koji je kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH najviše koristio svoja ovlaštenja. Mnogi se sjećaju 2004. godine kada je samo za jedan dan smijenio čak 59 političara.

U mjerama smjena Ashdown je smijenio najviše članova Srpske demokratske stranke (SDS), od kojih 11 trajno, dok je donesena odluka da će se preostalih 48 moći vratiti funkcijama nakon što bude uhapšen Radovan Karadžić.

Među smijenjenim funkcionerima je bio i predsjednik Narodne skupštine RS-a i lider SDS-a Dragan Kalinić. Ashdown je tada rekao da je Kalinić smijenjen zbog nalaza finansijskog poslovanja SDS-a, koji je ukazao da ova stranka finansira optužene za ratne zločine, među kojima je i Radovan Karadžić.

Svi funkcioneri su smijenjeni zbog opstrukcije napretka BiH ka stabilnosti, prosperitetu i vladavini prava, što se odrazilo negativnom odlukom NATO lidera o pristupanju zemlje Partnerstvu za mir.

Kao Visoki predstavnik za BiH od 2002 do 2006. godine je čvrste ruke donosio odluke u korist funkcionalnog državnog sistema. Pri tome je otpustio desetine srpskih zvaničnika zbog sumnje da su učestvovali u ratnim zločinima. Ashdown je za svoje zasluge dobio nekoliko priznanja od britanske kraljice Elizabethe II. Vitezom je postao 2000. godine.

U Hrvatskoj je Paddy Ashdown ostao zapamćen i što je neumorno povlačio pitanje takozvane „Tuđmanove salvete”, skice na kojoj je Bosna i Hercegovina podijeljena između Srbije i Hrvatske. O tome je sin Franje Tuđmana, Miroslav napisao i knjigu „Priča o Paddy Ashdownu i Tuđmanovoj salveti.

Paddy Ashdown je nastupio i kao svjedok u Haagu u postupku protiv Tihomira Blaškića, a i protiv Slobodana Miloševića. Uzmu li se u obzir sadašnje okolnosti i ovlasti Visokog predstavnika, teško da će se ovako nešto ikada ponoviti u BiH.