KAD PJESNIK “OKUPI” KABADAHIJE: Dodik i Vulin stigli u Stričiće

 KAD PJESNIK “OKUPI” KABADAHIJE: Dodik i Vulin stigli u Stričiće

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović u obraćanju na manifestaciji povodom “56. Kočićevog zbora” rekla da je “Petar Kočić za svoj narod bio mnogo više od pisca, čemu su djelimično doprinijele političke i društvene okolnosti u okupiranoj BiH, a još više lični osjećaj patriotizma i pravdoljubivosti koji su bili njegova najsnažnija ideja vodilja”.

U Stričićima se u okviru manifestacije “Kočićev zbor” danas održava kulturno–umjetnički program.

Tradicionalnom zborovanju u čast pisca i političara Petra Kočića prisustvuje i ministrica prosvjete Republike Srpske Natalija Trivić, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, predsjednik Skupštine grad Mladen Ilić, kao i narodni poslanici, te predstavnici javnog i kulturnog života.

Kulturno–umjetnički program organizuju Grad Banjaluka, Akademija umjetnosti banjalučkog Univerziteta i Udruženje književnika Srpske.
U okviru skupa u Kočićevim rodnim Stričićima planirane su tradicionalne borbe bikova, kao i narodno veselje.
U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Klisini jutros je služen parastos Kočiću, nakon čega su položeni vijenci na spomenik poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Povodom “Kočićevog zbora” u Banjoj Luci je sinoć održana svečana akademija na kojoj je ovogodišnja “Kočićeva nagrada” uručena srpskom književnom bardu Ljubivoju Ršumoviću.